Journalistförbundet är en av få offentliga röster som försvarar Taiwan

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är en av få företrädare för det offentliga Sverige som försvarar Taiwan. Foto: Tor Johnsson

På fredagen deltog jag i en manifestation för den fängslade svensken Gui Minhai. Några tiotal personer samlades utanför Kinas ambassad. Jag var lite stressad och tog en taxi till ambassaden. En nervös ambassadtjänsteman kom ut för att titta vem det kunde vara. Nåja, manifestationen hölls på behörigt avstånd, närmare bestämt på Gärdet några tiotal meter därifrån. En mycket beskedlig manifestation för övrigt. Inte ens en högtalare. Talarna stod på en sten och agiterade – någon påpekade att det var ungefär som under arbetarrörelsens barndom.

En av talarna var den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson, som skrivit boken ”De kidnappade Kina-svenskarna”. Han bor numera i Taiwan, efter att ha blivit utslängd från Kina. Du kan lämpligen följa honom på hans egen blogg InBeijing.

Men Jonas Nordling nämnde också Taiwan och att det är viktigt att vi står upp demokratin Taiwan i ett läge där den pressas hårt av Kina.

Men jag slogs framför allt av det tal som Svenska Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling, höll. Han talade naturligtvis om det oerhörda övergrepp som det innebär att en svensk medborgare hålls fängslad i Kina på grund av böcker som han givit ut. Men Jonas Nordling nämnde också Taiwan och att det är viktigt att vi står upp demokratin Taiwan i ett läge där den pressas hårt av Kina.

Manifestationen för Gui Minhai på Gärdet i Stockholm den 13 juli. På stenen står frilandsjournalisten Joje Olsson och håller tal.

Jonas Nordling skrev i våras en debattartikel om detta i Dagens Media. Och när han besökte Taiwan i våras gjorde han en podd med Jojje Olsson, som jag varmt rekommenderar dig att lyssna på. Orsaken till att Jonas Nordling var i Taiwan var att Internationella Journalistfederationen hade ett möte i det land i Asien som rankas högst i Reportrar utan gränsers index över pressfrihet.

Detta fjäsk med en av världens värsta diktaturer och denna utfrysning av en av Asiens bäst fungerande demokratier får fortgå. Få institutinoer ifrågasätter detta.

Taiwan är alltså demokratin. Kina är diktaturen. Med Taiwan har Sverige inga officiella förbindelser. Till diktaturen Kina reser delegation efter delegation. Och denna märkliga ordning ifrågasätts nästan aldrig. Detta fjäsk med en av världens värsta diktaturer och denna utfrysning av en av Asiens bäst fungerande demokratier får fortgå. Få institutinoer ifrågasätter detta. Inget politiskt parti ifrågasätter detta. Jag har inte ens hört några röster från några tunga frivilliga organisationer som gör det.

Jag har varit medlem i Svenska journalistförbundet sedan 80-talet. Jag var fackligt aktiv under den oroliga tid då konfliktvarsel nästan var rutin under avtalsrörelserna.

Men det är första gången jag är direkt stolt över min förbundsordförande.

Så Journalistförbundet har varit en viktig del av mitt liv. Men det är första gången jag är direkt stolt över min förbundsordförande. Han gör sitt jobb. Han tittar sakligt på förhållandena i Taiwan och drar slutsatsen: Detta land måste vi försvara om vi menar allvar med fraserna om demokrati och yttrandefrihet. Och han gör det trots att det blåser motvind.

 

 

 

 

Publicerat av