Känsligt läge – taiwanesisk ö börjar köpa vatten från Kina

Kinmen är en spännande plats om du ska besöka Taiwan. Du åker lämpligen dit med flyg från Taipei. Nu har import av vatten från Folkrepubliken Kina  till Kinmen blivit en politisk stridsfråga.

Geografiskt ligger Kinmen nästan inbäddad i Folkrepubliken Kina. Det tar en halvtimma att åka båt till Folkrepubliken Kina och storstaden Xiam. Kinesiska turister utgör en betydande inkomstkälla. De lokala myndigheterna på Kinmen har så gott som dagliga kontakter med sina kolleger på fastlandet i praktiska frågor.

På andra sidan ligger det kommunistiska Kina. Utsikt från en militär anläggning på Kinmen som öppnats för turister.

Här finns tydliga spår av striderna mellan det kommunistiska Kina och de nationalistiska trupperna under ledning av Chiang Kai-shek. Till exempel stridsvagnshinder utmed stränderna.

Fortfarande finns en militär närvaro, men en del militära anläggningar kan du också besöka som turist och till exempel spana över till den kinesiska sidan.

Som turist kan du till exempel se de gigantiska högtalare som användes av Kuomingtangregimen för att sända propagande till det kinesiska fastlandet. Fortfarande finns en militär närvaro, men en del militära anläggningar kan du också besöka som turist och till exempel spana över till den kinesiska sidan.

En studio för propaganda till Kina. Utanför står fortfarande gigantiska högtalare som användes för att ge en alternativ världsbild till människorna i storstaden Xiam.

Här är stödet för nationalistpartiet Kuomingtang starkt. Det liberala DPP, som har både presidentposten och majoriteten i parlamentet i Taiwan, är nästan marginaliserat på Kinmen. Historiskt har Kinmen en samhörighet med Kina – och samtidigt uppskattar naturligtvis Kinmens invånare att de lever i en demokrati.

Och öns ledande politiker Chen Fu-hai har börjat tala om tre länkar till Kina. 1. Vatten. 2. Elektricitet. 3. En fast förbindelse till Kina.

Nyligen började Kinmen att köpa färskvatten från Kina. Och öns ledande politiker Chen Fu-hai har börjat tala om tre länkar till Kina. 1. Vatten. 2. Elektricitet. 3. En fast förbindelse till Kina.

I en ledarartikel pekar tidningen Taipei Times på risker med projektet. Tidningen pekar på hur president Putin har använt gasleveranser som politiskt påtryckningsmedel mot länder i Europa. Och tänk om kinesiska stridsvagnar kommer att rulla över ”fredsbron” för att erövra Kinmen. Kinas ledare Xi Jinping verkar inte ha några hämningar när det gäller att utöva politiska påtryckningar.

Samtidigt som nu Kinmen blir beroende av Kina för sin vattenförsörjning så firas att det har gått 60 år sedan det pågick häftiga artilleridueller mellan Taiwan och Kina med just Kinmen i centrum.  Fram till den 25 december kommer det att finnas en särskild reception vid Kinmens flygplats för de veteraner som vill återbesöka ön. Och som tack för sin insats får de bland annat en flaska av kaoliang-sprit som produceras just vid Kinmen.

Å ena sidan är alltså kriget mellan de kommunistiska och de nationalistiska styrkorna på något sätt närvarande. Å andra sidan närmar sig nu Kinmen Folkrepubliken Kina på ett sätt som gör att en och anna politiker på huvudön Taiwan höjer på ögonbrynen.

Och är du på Kinmen är det ett måste att köpa en kniv, gjord på granater från Kina.

En av turistattraktionerna på Kinmen är att turistguider klädda i militärkläder visar hur det gick till att ladda och avfyra en kanon under artilleriduellerna mellan Taiwan och Kina. Och är du på Kinmen är det ett måste att köpa en kniv, gjord på granater från Kina. Många av köparna är från Kina. Det är alltså tänkbart att de köper knivar, gjorda av granater som deras far- eller morföräldrar har avfyrat.

Här är en ett-tv-reportage som jag gjorde våren 2017 om knivtillverkningen:

Och här är ett reportage om hur artilleriduellerna på 50-talet görs till en turistattraktion i dag:

 

 

 

 

 

Publicerat av