President Tsai Ing-wen på resa – tänk om hon skulle vilja komma till Sverige

President Tsai Ing-wen vinkar till medierna inför sin resa till USA, Paraguay och Belize. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Den bisarra utfrysningen av ett demokratiskt land från det internationella samfundet får märkliga konsekvenser. Till exempel är det svårt för landets folkvalda president att resa utomlands.

Hon mellanlandade i USA, för vidare resa till Paraguay. Därefter ska hon vidare till Belize. Detta är två av de 18 länder som har diplomatiska relationer med Taiwan.

Men nu är president Tsai Ing-wen ute och reser. Hon mellanlandade i USA, för vidare resa till Paraguay. Därefter ska hon vidare till Belize. Detta är två av de 18 länder som har diplomatiska relationer med Taiwan.

Men denna gång ses mellanlandingen i USA med större intresse än vanligt. Den amerikanska kongressen har stiftat en särskild lag som uttryckligen tillåter eller manar till kontakter mellan företrädare för USA och Taiwan, även om USA inte erkänner Taiwan. På programmet i USA står bland annat ett tal på Ronald Reagan Presidential Library. Det innebär att Tsa Ing-wen gör det första offentliga framträdandet i USA, sedan hon blev president.

Diplomater från Taiwan kommer noggrant att observera hur sällskapet behandlas av amerikanska myndigheter. Kommer det att bli någon form av uppgradering efter den nya lagen om relationer med Taiwan?

Men nu är hon demokratiskt vald statschef i en av Asiens bäst fungerande demokratier. Och då begränsas hennes rörelsefrihet högst påtagligt.

Om Tsai Ing-wen hade varit oppositionsledare eller en vanligt taiwanesisk medborgare, så hade hon kunnat resa till de allra flesta länder i världen. Visserligen utan officiell pompa och ståt, men ändå…. Men nu är hon demokratiskt vald statschef i en av Asiens bäst fungerande demokratier. Då begränsas hennes rörelsefrihet högst påtagligt.

Låt oss i teorin anta att ett politiskt parti eller någon gruppering för mänskliga rättigheter skulle vilja bjuda in henne till Sverige. Då hade det blivit panik på UD. Det sannolika scenariot är att hon inte hade fått komma in. En taiwanesisk indstriminster hade nog fått komma. Men inte statschefen eller utrikesministern eller försvarsminister. För då hade Kina protesterat högljutt och diskret hotat med att stoppa svenska företags möjligheter att handla med Kina.

Bakvänt är bara förnamnet. Åtminstone om regeringen menar allvar med sina löften om att Sverige ska verka för demokrati i världen.

Men Taiwan är alltså demokratin, där folket i fria val fått utse parlament och president. Kina är diktaturen! Bakvänt är bara förnamnet. Åtminstone om regeringen menar allvar med sina löften om att Sverige ska verka för demokrati i världen.

 

Publicerat av