President Tsai Ing-wen fick ”högnivå”-behandling i USA

Tidningsklippen i taiwanesisk press ger en spegel av att USA gett en högre status åt Taiwans president Tsai Ing-wen under hennes korta besök i landet – på väg mot officiella besök i Paraguay och Belize. Det här är trixig diplomatisk fråga, eftersom USA inte har officiella diplomatiska relationer med Taiwan.

Ett exempel på hur absurt det tidigare har varit när Tsai Ing-wen varit i USA: De journalister som är bosatta i USA har kunnat rapportera direkt om vad som skedde, vad presidenten har sagt och vilka personer hon mött. Men de medföljande journalisterna har tvingats vänta med att skicka sina rapporter tills de lämnat amerikanskt territorium. Men den här gången har de faktiskt kunnat rapportera på plats. Ett steg framåt.

En talesperson för tawanesiska UD säger att regeringen i Taiwan tackat USA för att Tsai Ing-wen fått en ”högnivå”-behandlig i USA.

Den politiska manifestationerna under hennes korta USA-besök kom från olika håll. Hon möttes av 1 200 taiwaneser i USA. Och Tsai Ing-wen uppmanade USA:s taiwaneser att investera mer i Taiwan. Men det förekom också demonstrationer mot Tsai Ing-wen och Taiwan av i USA bosatta kineser. Och samtidigt med demonstrationerna mot Tsai Ing-wen flög ett plan över Los Angeles med en banderoll med texten: ”Taiwan är inte en del av Kina”.

När hon talade på Ronald Reagan Presidential Library sade Tsai Ing-wen bland annat att ”allt kan förhandlas, utom vår frihet”, med adress till Kina.

Även i kinesisk press kommenteras Tsa Ing-wens besök i USA. Den av kommunistpartiet kontrollerade ”Global Times” skriver om en kinesisk miltärövning som ”sammanfaller” med Tsai Ing-wens besök i utlandet. Exakt så här:

”Experts said that the military exercises are aimed at practicing combat capability in the event it has to deal with Taiwan separatists.”

När Taiwans demokratiskt valda president gör ett besök i utlandet hotar alltså kinesiska officiella medier med militärt våld!

 

 

 

Publicerat av