Namninsamlingar för folkomröstningar i november

En Pride-parad i Taiwans huvudstad Taiei. Landets motsvarighet till Högsta domstolen har fastställt att det strider mot konstitutionen att inte låta samkönade par gifta sig.  (AP Photo/Lin Jui-ching)

Jag fastnade för en ledarartikel i tidningen Taipei Times om folkomröstningar i Taiwan. Den 24 november är det lokalval. Och inför lokalvalen pågår namninsamlingar för att hålla folkomröstningar.

En av dessa petitioner handlar om samkönade äktenskap. Det är grupperingar som vill förhindra samkönade äktenskap. Taipei Times ledare konstaterar att detta är rent slöseri, just eftersom det nu finns ett domstolsbeslut om säger att det blir samkönade äktenskap. Namninsamlingen blir mest ett försök för motståndarna till samkönade äktenskap att synas, konstaterar tidningen.

En anna fråga som är uppe handlar om Taiwans rätt att ställa upp i Olympiska spel. I Taiwan finns ett utbrett missnöje med att landets atleter får ställa upp under namnet ”Chinese Taipei”. De som ligger bakom namninsamlingen kräver att Taiwan ska få heta Taiwan. Ett i och för sig berättigat krav. Men ledarartikeln i Taipei Times beskriver även detta som symbolik som överskuggar sådana frågor som verkligen berör människors liv, till exempel frågan om minimilöner.

Vi kan tycka vad som helst om detta. Men det är ytterligare ett exempel på att Taiwan är en vital demokrati. Och folkomröstningarna är här för att stanna, konstaterar ledarartikeln i Taipei Times.

Publicerat av