Kan Kuomintang komma tillbaka till makten?

I mitten står Wu Den-yih, Kuomintangs partiledare. Nu laddar partiet inför lokalvalen i höst. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Taiwans gamla maktparti har hållit kongress. Den 24 november hålls lokalval. Men båda de stora partierna, konservativa Kuomintang och liberala DPP kommer att betrakta lokalvalen som en kraftmätning inför kommande parlaments och presidentval.

Hans presidentskap präglades av en period av avspänning över Taiwan-sundet.

Bland deltagarna på kongressen fanns Ma Ying-jeou, den förre president. Hans presidentskap präglades av en period av avspänning över Taiwan-sundet. Det blev möjligt att flyga direkt mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan. Kinesiska turister kunde besöka Taiwan. Restriktioner för affärsförbindelser mellan Taiwan och Kina hävdes.

Men så sattes också en gräns för förbindelserna. När regeringen var på väg att sluta ett omfattande handels och samarbetsavtal med Kina var det många som kände att det gick för långt. Kuomintangregeringen anklagades för att dölja vad avtalet innebar. Det blev protester på gatorna och studenter ockuperade parlamentet. Förenklat sade många människor om relationerna med Kina: ”Hit, men inte längre”. Och vid valet 2016 valdes liberalen Tsa Ing-wen till Taiwans president. Då bröt också Kina alla politiska kontakter med Taiwan.

..,.och åberopade det som ett exempel på samhällets moraliska förfall.

Under Kuomintankongressen pratade partiledare Wu Den-yih om ett antal mord som skett i Taiwan och åberopade det som ett exempel på samhällets moraliska förfall. Och på den punkten ser vi ju likheter i den valrörelsen som pågår i Sverige.

Men så har vi också den avgörande frågan om relationerna med Kina. Där håller Kuomintang fast vid det som har kommit att kallas för ”1992 års konsensus”. Alltså en informell överenskommelse mellan Kina och Taiwan som säger att båda sidorna anser att det bara finns ett Kina och att Taiwan är del av Kina. Men hur detta Kina definieras gör parterna olika tolkningar av.

DPP lutar mot en självständighetsförklaring. Kuomintang håller fast vid ett Kina-politiken.

Så valet mellan Kuomintang och DPP är bland annat ett val mellan olika syn på ”1992 års konsensus”. DPP lutar mot en självständighetsförklaring. Kuomintang håller fast vid ett Kina-politiken. Men de båda partierna är överens om en ”status quo”-politik: Alltså att Taiwan tills vidare fortsätter att vara en självständig stat, under namnet Republiken Kina.

Det är ingen hemlighet att regeringen i Peking helst ser att Kuomintang återfår makten.

 

Publicerat av