Taiwan förbereder sig för ett läge med total diplomatisk isolering

Paraguays nyvalde president Mario Abdo hälsar på Taiwans president Tsai Ing-wen, som reste till Paraguay för att delta i presidentinvigningen. Men det blir allt färre länder som Tsai Ing-wen kan resa till. (AP Photo/Jorge Saenz)

USA uttrycker sin oro över att El Salvador brutit de diplomatiska relationerna med Taiwan och Vita huset säger sig nu vilja ompröva relationerna med El Salvador. Det är en för Taiwan mycket viktigt markering. USA markerar att landet står på Taiwans sida trots att inte heller USA har formella diplomatiska relationer med Taiwan.

Taiwans inställning är ungefär följande: Visst ska vi främja utveckling i de länder som vi har diplomatiska relationer med, men vi bedriver inte checkboksdiplomati.

EL Salvador blev det tredje landet hittills i år som bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan. Kina har uppenbarligen erbjudit sig att göra stora ekonomiska investeringar i El Salvador. Meddelandet om att landet skulle bryta relationerna med Taiwan kom efter att Taiwan sagt nej till att finansiera ett hamnprojekt i El Salvador. Taiwans inställning är ungefär följande: Visst ska vi främja utveckling i de länder som vi har diplomatiska relationer med, men vi bedriver inte checkboksdiplomati.

Enligt Alex Huang, talesperson för presidentens kontor, måste nu administrationen i Taiwan inleda ett arbete för att förbereda Taiwan för ett scenario där landet inte har några som helst diplomatiska relationer.

Min egen reflektion kring detta är att det blir så absurt. Här har vi ett väl fungerande land och en betydande handelspartner till exempelvis EU som riskerar att hamna i ett läge där inte ett enda land törs ha en ambassad på plats i Taipei.

Dessa kontor gör sådant som en ambassad brukar göra: Hålla sig informerade om värdlandet, främja kontakter mellan Taiwan och omvärlden med mera.

Men just eftersom Taiwan är ett väl fungerande land, så finns ändå förutsättningar att driva en aktiv utrikespolitik. Taiwan har till exempel kontor i en rad EU-länder, inklusive Stockholm och Bryssel. Dessa kontor gör sådant som en ambassad brukar göra: Hålla sig informerade om värdlandet, främja kontakter mellan Taiwan och omvärlden med mera.

Många kommuner i Sverige skulle kunna ha ett givande utbyte med Taiwan om allt från äldreomsorg till sophantering.

Sverige bör absolut gradera upp sina relationer med Taiwan. Det skulle till exempel kunna göras genom att starta ett svenskt kulturcenter i Taipei. Verksamheten skulle kunna handla om allt från att arrangera seminarier på plats i Taipei till att främja utbyte mellan Taiwan och Sverige. Många kommuner i Sverige skulle kunna ha ett givande utbyte med Taiwan om allt från äldreomsorg till sophantering.

 

 

Publicerat av