EU:s representant i Taiwan uttrycker stöd för Taiwans deltagande i internationellt samarbete

Det är en märklig upplevelse att läsa EU:s årsrapport om relationerna med Taiwan. För det är en rapport som beskriver goda relationer mellan EU och Taiwan. Ändå har varken EU eller något enskilt EU-land några officiella relationer med det land i Asien som är högst rankat när det gäller tryckfrihet. Jag återkommer till det i ett senare inlägg.

Hon säger att det är ett område där Taiwan har vetenskaplig och medicinsk kunskap som borde inkluderas i det internationella samarbetet.

Men det är värt att notera vad Madeleine Majorenko, chefen för EU:s kontor i Taipei säger om Taiwan. Hon är för övrigt från Sverige. Enligt Focus Taiwan säger hon att EU anser att Taiwan ska delta i internationella fora där landet har något att bidra med. Hon nämner World Health Assembly som Taiwan varit utestängt från sedan 2017. Hon säger att hälsa är ett område där Taiwan har vetenskaplig och medicinsk kunskap som borde inkluderas i det internationella samarbetet.

– Taiwan borde vara där, så enkelt är det, säger hon.

På en fråga om Kinas diplomatiska krig mot Taiwan, där El Salvador är det senaste landet att bryta de diplomatiska förbindelserna med Taiwan, säger Madeleine Majorenko att parterna på båda sidor av Taiwan-sundet ska avstå från att att vidta åtgärder som ökar spänningarna i regionen.

Och här måste jag ändå konstatera att EU:s chef i Taiwan agerar på ett för Taiwan fördelaktigt sätt.

För en lekman låter det här som rätt harmlösa uttalanden. Men detta är diplomati. Och diplomati är ofta så här lågmäld. Antydningar snarare än klarspråk. Och här måste jag ändå konstatera att EU:s chef i Taiwan agerar på ett för Taiwan fördelaktigt sätt. Det är ingen tillfällighet att den statliga taiwanesiska nyhetsbyrån ger uppmärksamhet åt vad Madeleine Majorenko sagt.

Publicerat av