Första avrättningen på över två år i Taiwan

För första gången sedan Tsai Ing-wen tillträdde som president i maj 2016 har en person avrättats i Taiwan. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

I fredags avrättades 39-årige Lee Hung-chi vid ett fängelse i Kaohsiung i Taiwan. Han hade mördat sin före detta fru med en kniv och dessutom dödat en av parets två döttrar. Han sköts i hjärtat bakifrån.

Det är den första avrättningen som genomförts sedan president Tsai Ing-wen tillträdde i maj 2016. Det liberala partiet DPP antog 1999 ett handlingsprogram där det bland annat står att partiet ska söka vägar för att avskaffa dödsstraffet. Men president Tsai Ing-wen har undvikit att ta definitiv ställning. Det finns en stark opinion för dödsstraffet i Taiwan.

Organisationer för mänskliga rättigheter har protesterat mot avrättningen och anklagar den sittande regeringen för att locka röster inför höstens lokalval genom att verkställa avrättningen. När en person dömts till döden så följer sedan en procedur där justitieministern ska godkänna att avrättningen verkställs.

EU:s utrikestjänst publicerade också ett uttalande där det heter att dödsstraffet är ett grymt och inhumant straff som dessutom inte avskräcker från brott. EU uppmanar Taiwan att införa ett moratorium på dödsstraffet som ett första steg mot ett avskaffande.

 

Publicerat av