Kinas mediakrigföring mot Sverige – därför borde UD ringa sina kollegor i Taiwan

Ett klipp ur en video som visar hur svensk polis bär ut en kinesisk hotellgäst som krävt att få sova i lobbyn under natten.

Att Ryssland bedriver propagandakrig mot Sverige är väl känt. Dessutom sker det relativt öppet, till exempel när politiker från Sverigedemokrater bjuds in att ljuga om Sverige i ryska tv-kanaler.

Men nu ser vi också hur Kina gör samma sak. Jojje Olsson uppmärksammar detta i sin blogg Inbeijing. Bloggen är för övrigt en oumbärlig nyhetskälla för alla som vill följa utvecklingen i Kina. Där finns bland annat länkar till de videofilmer som finns på händelsen.

Men de anlände redan natten innan – och krävde att få sova i lobbyn. Så får man inte göra. Så polisen bar ut dem.

Jojje Olsson har också tagit reda på vad som egentligen hände. Det var en familj som bokat hotellrum från och med eftermiddagen den 2 september. Men de anlände redan natten innan – och krävde att få sova i lobbyn. Så får man inte göra. Så polisen bar ut dem. Ja, det krävs ingen livlig fantasi för att förstå att hotell inte gärna erbjuder sovplats på en soffa i lobbyn under en stor del av natten. Det är liksom inte hotellets affärsidé.

Men den press som kontrolleras av det kinesiska kommunistartiet ger en helt annan version. Och så används den i propagandasyfte. Gå till Jojje Olssons blogg för fler detaljer!

Det börjar alltså bli ett svenskt säkerhetsintresse att uppmärksamma och förhålla sig till ett kinesiskt propagandakrig. I det här fallet kan det vara ett försök att ge ”moteld” när svenska medier ger stor uppmärksamhet åt svensken Gui Minhai som sitter fängslad i Kina efter att ha kidnappats i Thailand. Hans fall kommer bland annat att få stor uppmärksamhet på bokmässan i Göteborg.

Då blir det också ett svenskt säkerhetsintresse att samarbeta med en annan öppen demokrati som har lång och djupgående erfarenhet av Kinas propagandakrig.

Om exempelvis EU börjar bli en motkraft mot Kinas inflytande i världen får Kina ett gemensamt intresse med Ryssland, alltså att skapa maximal oordning i europeisk politik, genom att ge stöd till partier som Sverigedemokraterna. Eller genom att uppmuntra Ungerns Viktor Orbán – som uttryckligen har nämnt Kina som en förebild som en ”icke liberal” demokrati.

Då blir det också ett svenskt säkerhetsintresse att samarbeta med en annan öppen demokrati som har lång och djupgående erfarenhet av Kinas propagandakrig. Kinas försök att påverka Taiwan är ett återkommande ämne i taiwanesisk press. Till exempel nämner tidningen Taipei Times flera sådana exempel i en artikel här om dagen.

Kinesiska medier kan till exempel överdriva omfattningen av kinesiska militärövningar för att skapa panik bland befolkningen i Taiwan. Eller så kan det handla om att förvränga den politik som det styrande liberala partiet i Taiwan driver.

I Taipei Times diskuteras också hur motåtgärderna ska se ut. Det räcker till exempel inte med att lägga ut korrigerande information på myndigheters officiella hemsidor. Mer måste göras!

Folkrepubliken Kina gör verkligen inte stora ansträngningar för att behålla goda relationer med Sverige. Snarare tvärtom!

I Taiwan finns inte bara experter på hur stormakten Kina driver psykologisk krigföring. Där finns också några av världens främsta experter på Kina över huvud taget. Demokratin Sverige har gemensamma intressen med demokratin Taiwan.

Det blir alltså alltmer ohållbart att driva en ”ett Kina-politik” där Sverige låtsas som om Taiwan inte finns. Folkrepubliken Kina gör verkligen inte stora ansträngningar för att behålla goda relationer med Sverige. Snarare tvärt om. Taiwan är däremot en vän att lita på när det gäller att försvara demokratiska värden. Och demokrati ska ju vara en av de allra viktigaste ledstjärnorna för svensk utrikespolitik om vi ska tro de officiella deklarationerna.

 

 

 

Publicerat av