18 personer döda i tragisk tågolycka

Räddningsarbetare vid söndagens tå¨golycka i Yilan i nordöstra Taiwan. (Li Jun via AP)

Nej, det var inte det här jag tänkte skriva en blogg om. Men när jag såg nyheten om olyckan var det bara att konstatera: Ska jag blogga om Taiwan just i dag så måste jag nämna detta.

Ett tåg spårade ur, med följden att 18 personer dödades och 171 skadades. Det är ett tåg som fungerar enligt samma princip som SJ:s snabbtåg, det vill säga vagnen lutar i kurvorna för att resan inte ska bli obehaglig för passagerarna. På det sättet går det att köra snabba tåg på befintliga banor.

Tåget ska ha kört 140 kilometer i timman på en sträcka där högsta tillåtna fart är 75 kilometer i timman.

Enligt de första uppgifterna ska en av orsakerna till tågurspårningen ha varit att tåget körde för fort. Tåget ska ha kört 140 kilometer i timman på en sträcka där högsta tillåtna fart är 75 kilometer i timman. En annan faktor är att det säkerhetssystem som automatiskt ska sakta ner tåget i sådana situationer ska ha varit avstängt.

Den taiwanesiska regeringen (verkställande Yuan) har tillsatt en särskilt grupp som ska utreda orsakerna till olyckan.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman