Taiwan hotas – men Sverige är tyst!

Utrikesminister Margot Wallström under FN:s generalförsamling i september. Utrikesministern är påtagligt tyst när demokratin Taiwan hotas av Kina. (AP Photo/Jason DeCrow)

Kina trappar upp sina hot mot Taiwan sedan två amerikanska stridsfartyg passerat genom Taiwan-sundet. De kinesisk hoten uppmärksammas av journalisten Jojje Olsson i bloggen InBeijing.

Språkbruket som Kina använder är grovt och extremt för att vara ett diplomatiskt språkbruk.

De amerikanska fartygens närvaro är naturligtvis en markering gentemot Kina. Språkbruket som Kina använder är grovt och extremt för att vara ett diplomatiskt språkbruk.

– Om någon försöker separera Taiwan från Kina så kommer de kinesiska styrkorna att handla till varje pris, säger Kinas försvarsminister Wei Fenghe enligt Al Jazeera.

Kina uttrycker sin ”oro” över de amerikanska fartygens närvaro.

Som en jämförelse så har Kinas nyhetsbyrå också publicerat ett uttalande riktat till USA. Det är ett uttalande som är betydligt mer återhållsamt och mer i linje med hur diplomatiskt språkbruk brukar vara. Kina uttrycker sin ”oro” över de amerikanska fartygens närvaro. Det talas om ”Kinas territoriella integritet” som en av de mest ”känsliga” frågorna i relationerna mellan Kina och USA.

Men i de direkta relationerna med Taiwan så är krigsretoriken så hård som den kan bli.

Jag noterar vad utrikesminister Margot Wallström sade i en interpellationsdebatt i riksdagen för knappt ett år sedan. Exakt så här:

”Herr talman! Taiwan är en välutvecklad demokrati med demokratiska rättigheter som fria val, yttrandefrihet och ett gott läge för mänskliga rättigheter. Det förtjänar att påpekas. Taiwan är på många sätt ett bra samhälle att leva i.”

Men även inom ramen för ett Kina-politiken borde Sverige kunna reagera hårdare.

Det är alltså en officiell svensk ståndpunkt att Taiwan är en välutvecklad demokrati. Men när denna demokrati hotas av en näraliggande stormakt så är det ändå tyst. Det har naturligtvis med ett Kina-politiken att göra – att Sverige, liksom de allra flesta länder i världen erkänner Folkrepubliken Kina med villkoret att Taiwan ska betraktas som en del av Kina. Men även inom ramen för ett Kina-politiken borde Sverige kunna reagera hårdare.

Demokratin Sverige borde inte kunna stå neutral eller overksam om en supermakt hotar att krossa en av Asiens bäst fungerande demokratier.

Margot Wallströms uttalande vid interpellationsdebatten är en utmärkt illustration till att ett Kina-politiken i längden är ohållbar. Demokratin Sverige borde inte kunna stå neutral eller overksam om en supermakt hotar att krossa en av Asiens bäst fungerande demokratier.

 

 

Publicerat av