När får Taiwan och EU ett investeringsavtal?

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ansvarar för förhandlingarna med Taiwan om ett investeringsavtal.
Foto: Pontus Lundahl / TT /

När jag träffat företrädare för Taiwan står en sak högt upp på deras önskelista: Ett frihandelsavtal med EU. Något sådant är inte aktuellt än, men ett första steg steg skulle vara ett investeringsavtal. Diskussionerna om ett sådant har påbörjats, men i Taiwan börjar det ställas frågor om varför EU och Taiwan inte har kommit längre i frågan.

Taiwan försöker samla stöd bland europeiska lagstiftare och akademiker för att få igång förhandlingsprocessen.

Vid en presskonferens i Taipei sade Chen Hsin-hsin, vice chef för sektionen för Europa på taiwanesiska UD, att Taiwan försöker samla stöd bland europeiska lagstiftare och akademiker för att få igång förhandlingsprocessen. På frågan om kinesiska påtryckningar kan vara en orsak till att det drar ut på tiden svarade Chen Hsin-hsin:

– Kinesiska påtryckningar finns överallt.

Men hon sade också att de flesta av EU:s medlemsländer stöder ett investeringsavtal med Taiwan.

Det har spekulerats i att EU:s vilja att agera i frågan skulle ha påverkats av att Taiwan för en tid sedan genomförde den första avrättningen på över två år. Men Madeleine Majorenko, chef för EU:s handelskontor i Taipei, säger, enligt tidningen Taipei Times att EU inte tar en fråga som gisslan, för att hantera någon annan fråga.

Som en egen reflektion skulle jag dessutom tillägga att EU förhandlat med exempelvis USA om TTIP samtidigt som USA tillämpade dödsstraff. Så nej, jag tror inte heller att EU har kopplat ihop dessa frågor.

Bor du i ett svenskt hushåll kan du vara så gott som säker på att du har elektronik som är tillverkad eller konstruerad i Taiwan.

Om vi tittar på handelsstatistiken så är Taiwan en viktig handelspartner för EU. Ser vi till import så kommer Taiwan på trettonde plats. Och ser vi till export så ligger Taiwan på 21:a plats. Bor du i ett svenskt hushåll kan du vara så gott som säker på att du har elektronik som är tillverkad eller konstruerad i Taiwan. Även om det står ”made in China” på apparaten, så är det stor chans någon väsentlig del är från Taiwan. Och flera av mina vänner i Taiwan berättar hur de snickrar ihop Ikea-möbler.

Om vi tittar på investeringar så är behovet av samarbete än mer uppenbart. Företag från EU är står för mer än en fjärdedel av utländska direktinvesteringar i Taiwan. Det innebär att EU är den största källan till utländska direktinvesteringar i Taiwan.

Sverige har till exempel avtal med Taiwan om skatter, till exempel att undvika att personer drabbas av dubbel beskattning…

Det finns en hel del samarbetsavtal bilateralt mellan enskilda EU-länder och Taiwan. Sverige har till exempel avtal med Taiwan om skatter, till exempel att undvika att personer drabbas av dubbel beskattning om de är medborgare i det ena landet och arbetar i det andra. Sverige deltar också i ett samarbete för att på olika sätt främja investeringar.

Men ett investeringsavtal – och i förlängningen också ett frihandelsavtal skulle både vara ekonomiskt fördelaktigt och främja relationerna mellan EU och demokratin Taiwan.

 

Publicerat av