Politisk jordbävning i Taiwan – president Tsai Ing-wen lämnar posten som partiledare

President Tsai Ing-wen avgår som ordförande för det liberala partiet DPP, efter lördagens rungande valnederlag i flera av landet städer. (AP Photo/ Chiang Ying-ying).

I en rad olika städer gick det riktigt dåligt för det liberala DPP de lokalval som hölls i Taiwan under lördagen. I den stora industristaden Kaohsiung förlorade till exempel DPP till det gamla maktpartiet Kuomintang, som nu kan se fram emot att styra staden med egen majoritet. DPP förlorar makten i sju städer.

President Tsai Ing-wen avgår nu som ordförande för DPP. Även premiärminister William Lai har erbjudit sig att avgå, för att ta ansvar för valnederlaget. Men han anses vara mer populär än presidenten.

Ja, det innebär att det mer Kinavänliga Kuomintang har fått en rejäl valframgång, att rida på inför president- och parlamentsvalen 2020.

Vad innebär detta för Taiwan?

Ja, det innebär att det mer Kinavänliga Kuomintang har fått en rejäl valframgång, att rida på inför president- och parlamentsvalen 2020. Det var under Kuomintang som 1992 års konsensus uppstod. Alltså en överenskommelse mellan Kina och Taiwan som säger: Det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina, men parterna har olika uppfattning om vad detta Kina är. Det liberala DPP är i princip för att Taiwan ska förklara sig självständigt. Men kravet har tonats ner, för att inte skapa alltför stora konflikter med Peking.

Dessutom har Pekings mobbning av demokratin Taiwan spridit sig till exempelvis svenska Skatteverket…

Men under Tsai Ing-wens tid vid makten har Peking infört begränsningar för antalet kinesiska turister som besöker Taiwan, vilket direkt påverkar servicenäringen.  Peking har fört en diplomatiska offensiv för att få länder att bryta med Taiwan.  Nu är det bara 17 länder som har diplomatiska relationer med Taiwan. Dessutom har Pekings mobbning av demokratin Taiwan spridit sig till exempelvis svenska Skatteverket (som numera betecknar Taiwan och en del av Kina) och en rad flygbolag (bland annat SAS) som på Pekings begäran plockat bort Taiwan som eget land.

Under valrörelsen har Taiwan också utsatts för en rad påverkansoperationer från Kina.

Det som vi nu ser i Taiwan kan betecknas som en konservativ och mer Kinavänlig våg. Men i Taiwan fungerar den demokratiska processen. Det har den aldrig gjort i Kina.

 

 

 

Publicerat av