Ett uruselt inslag om Taiwan i SVT:s Rapport

I kvällens 18-sändning hade Rapport ett inslag om Taiwan och Kina som var summariskt och okunnigt.

Jag hör verkligen inte till dem som ständigt gnäller på Public Service. Men den här gången blir jag gnällig.

Någon kan faktiskt få för sig att det är Kina som står för öppenheten och Taiwan som står för det slutna, när det är precis tvärtom.

I kväll (2 januari) kl 18 hade Rapport ett inslag om relationerna mellan Kina och Taiwan. En stor del av inledningen bestod av ett utdrag av president Xi Jinpings tal om Taiwan. Vi får veta att talet hölls med anledning att det har gått 40-årsdagen av ”Kinas skifte mot en öppnare relation med Taiwan”. I det som citeras av Xi Jinping säger han att de krafter som motsätter sig en återförening mellan Kina och Taiwan är ”externa” krafter och ”en liten minoritet” i Taiwan. Vi får också veta att Kina inte utesluter att genomföra en återförening med våld.

Någon kan faktiskt få för sig att det är Kina som står för öppenheten och Taiwan som står för det slutna, när det är precis tvärtom.

Ingenstans i inslaget nämns att Taiwan är en demokrati. Och att det parti som i princip är för självständighet, DPP, vann valet 2016. SVT kan inte förutsätta att TV-publiken känner till detta.

Och så hoppar SVT helt enkelt över den information som just handlar om att Taiwan försvarar sin ställning som Asiens bäst fungerande demokrati mot den kommunistiska diktaturen i Kina.

När jag såg inslaget så väcktes mina förhoppningar om att demokratin Taiwan skulle få lite mer uppmärksamhet. Och så hoppar SVT helt enkelt över den information som just handlar om att Taiwan försvarar sin ställning som Asiens bäst fungerande demokrati mot den kommunistiska diktaturen i Kina.

För att sammanfatta: Ett slarvigt och illa genomtänkt inslag. SVT kan bättre än så här!

Hela inslaget kan du se här. Det börjar ungefär sex minuter in i programmet.

 

 

Publicerat av