Kina hotar Taiwan – Taiwans president ställer fyra krav på Kina

Taiwans president, Tsai Ing-wen presenterar fyra krav för relationerna med Kina, bland annat att Kina ska respektera Taiwans demokrati. (Kyodo News via AP)

Kinas president Xi Jinping höll på onsdagen ett tal där han på nytt hotade Taiwan militärt. En utförlig redogörelse för detta finns i Jojje Olssons blogg, InBeijing. Läs den!

Men även i Taiwan har utspel gjorts om relationerna över Taiwan-sundet. President Tsai Ing-wen höll ett nyårstal där hon definierade ”fyra måsten” för relationerna mellan Taiwan och Kina. Dessa fyra måsten är följande:

Kina måste erkänna Republiken Kinas existens (Republiken Kina är Taiwans officiella namn). Det är en formulering som inte förutsätter ett diplomatiskt erkännande. Men Kina måste på något sätt acceptera det faktum att Taiwan har ett eget styre.

Kina måste respektera de demokratiska värderingar som gäller i Taiwan.

Kina måste göra ett åtagande att lösa relationerna över Taiwan-sundet med fredliga medel.

Kina måste börja förhandla med Taiwans regering eller med en institution som har mandat från Taiwans regering. Denna punkt innebär att förhandlingar inte nödvändigtvis måste föras direkt mellan de båda regeringarna. När det liberala partiet DPP vann valet 2016 avbröt Kina alla officiella kontakter med regeringen i Taiwan.

Om jag skulle göra en egen tolkning av det Tsa Ing-wen säger så är det: Okej, ni slipper prata direkt med oss. Men det gör det då indirekt via någon tredje part eller via någon institution som formellt inte är knuten till Taiwans regering.

Dessa fyra måsten skulle kunna jämföras med ”de tre nejen” som den förre presidenten Ma Ying-jeou talade om här om veckan presenterade: 1. Nej till att utesluta en förening mellan Kina och Taiwan. 2. Nej till att förklara Taiwan självständigt. 3. Nej till våldsanvändning. Ma Ying-jeou hör till det konservativa Kuomintang som har fortsatt kontakt med Kinas kommunistiska parti.

I en ledare skriver Taipei Times att många hade förväntat sig att president Tsai Ing-wen skulle mjuka upp sin hållning gentemot Kina, med tanke på att hennes parti, DPP, led ett svidande nederlag i lokalvalen den 24 november. Men så blev det alltså inte.

Tidningen skriver att Taiwan och väst måste ha tilltro till att ett system med yttrandefrihet och åsiktsfrihet är överlägset.

 

 

 

 

Publicerat av