Taiwan fick en ny regering i dag

 

Valmöte med det liberala partiet DPP inför lokalvalen den 24 november. En viktig orsak till regeringsombildningen är att det gick dåligt för DPP i valen.

Sverige väntar på en ny regering. Men Taiwan behöver inte vänta. Under dagen den 14 januari blev Su Tseng-chang ny regeringschef i Taiwan, efter William Lai som valde att avgå.

Bakgrunden till regeringsombildningen är att lokalvalen den 24 november blev ett svidande nederlag för det styrande liberala partiet DPP. Strikt parlamentariskt var det inte nödvändigt, eftersom DPP har majoritet i den lagstiftande församlingen. Men regeringsombildningen ska ses som en signal till väljarna i Taiwan att det styrande partiet är berett att förnya sig.

Enligt en talesperson för den nya regeringen kommer den nya regeringschefen bland annat att sträva efter bättre kommunikation med allmänheten och att lansera unga politiker. Men Su Tseng-chang har redan fått kritik internt  i DPP för att han utsett för få som hör till den nya generationens politiker.

Det är ofrånkomligt att nästa val åter igen kommer att handla om den känsliga relationen mellan Taiwan och Kina, där det gamla maktpartiet Kuomintang i princip anser att Taiwan och Kina är samma land. Mot det står det liberala DPP:s i och för sig något nedtonade strävan efter taiwanesisk självständighet.

Men Kinas president Xi Jinpings försök att lansera principen ”ett land, två system” kan visa sig vara ett klumpigt inhopp i den kommande valrörelsen. Taiwans president, Tsai Ing-wen lanserade då ”fyra måsten”, bland annat att Kina måste respektera Taiwan som demokrati och att relationerna mellan Kina och Taiwan måste lösas med fredliga medel. Det är en kravlista som åtminstone just nu verkar ha folkligt stöd i Taiwan.

Så sammanfattningsvis: Efter valen i november såg det synnerligen mörkt ut för det liberala DPP. Med Xi Jinpings lansering av ”ett land, två system” och regeringsombildningen i Taiwan, så kan den kommande valrörelsen i varje fall bli betydligt jämnare än vad många trodde för några veckor sedan.

 

 

 

Publicerat av