Tysklands utrikesminister fördömer Kinas hot mot Taiwan

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att enskilda medlemsländer i EU blockerat gemensamma ståndpunkter om Taiwan. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har i den tyska förbundsdagen tagit avstånd från Kinas hot att använda militärt våld för att kuva Taiwan. Han gjorde det på en direkt fråga från kristdemokraten Klaus-Peter Willsch – som är ordförande i förbundsdagens vänskapsgrupp med Taiwan.

Heiko Maas lade till att Kina minst en gång har påverkat medlemsländer att blockera förslag om Taiwan från EU:s utrikesministrar. Han sade att han hoppas att EU ska förändras i riktning mot majoritetsbeslut även i utrikespolitiska frågor.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har för något år sedan beskrivit Taiwan som en demokrati och som ett bra land att leva i. Men det vore onekligen välgörande om även den svenska regeringen – och helst alla EU-länder – skulle vara mer tydliga i att fördöma Kinas hot mot Taiwan.

 

Publicerat av