Har Taipei världens bästa tunnelbana?

Tunnelbanetåg i Taipei under rusningstid. Av med ryggsäcken!

Nåja, jag har naturligtvis inte åkt all världens tunnelbanor. Men jag åker ofta tunnelbana i Bryssel och i Stockholm. Jag har prövat Londons tunnelbana och New Yorks. Någon gång då och då åker jag tunnelbana i Helsingfors. Och så har jag åkt tunnelbana i Taipei. Av dessa städer är det utan te kan Taipei som har den bästa tunnelbanan.

Det är rent och snyggt. Tunnelbanevagnarna verkar vara byggda för att lätt kunna rengöras. Inga mjuka stoppningar alltså. Och så står det tydligt på skyltar vilka förhållningsregler som gäller. Till exempel: Ta av dig ryggsäcken.

Och det är rent och snyggt även på stationerna. Dessutom linjer i golvet som talar var du ska stå i kö om du är på väg att kliva på tåget.

Utgångarna är helt enkelt numrerade. Alltså, du kommer överens om att möta någon. Ni kommer överens om att ni ska stå utanför utgång nummer X. Inga missförstånd.

Trots den internationella isoleringen är Taipei en påtagligt internationell stad. Så många skyltar och även angivandet av nästa station är både på kinesiska och engelska. Jag trodde aldrig jag skulle längta till ett tunnelbanesystem. Men då och då tänker jag på ljuden, skyltarna och människorna i tunnelbanan – och längtar till Taipei.

Publicerat av

Lars Ströman