Taiwan slår många EU-länder i demokratigranskning

Ett valmöte med det liberala partiet DPP inför lokalvalen i höstas. (Foto: Lars Ströman)

Det kommer inte som någon överraskning. Men när Freedom House publicerade sin årliga rankning av friheten i världen hamnade Taiwan högt på på listan. I det poängsystem som Freedom House tillämpar så får länder som Sverige, Finland och Norge 100 poäng – och ligger i den absoluta toppen. Men Taiwan ligger inte långt efter, med sina 93 poäng.

En anmärkningsvärd detalj är att EU-landet Ungern inte längre får betyget ”fritt land”, utan betraktas som ”delvis fritt”.

Ett tiotal EU-länder ligger sämre till än Taiwan, enligt den bedömning som görs av Freedom House. En anmärkningsvärd detalj är att EU-landet Ungern inte längre får betyget ”fritt land”, utan betraktas som ”delvis fritt”.

I Asien är det Japan och Taiwan som ligger i toppen, med ungefär samma poäng. Japan ligger på 96 och Taiwan på 93.

En utförlig artikel om Freedom House och dess betyg för Taiwan finns här.

…så borde det vara världens enklaste beslut att ta ställning för Taiwan mot Kina.

Folkrepubliken Kina ligger i bottenskiktet, med bara 11 poäng. Så om mänskliga rättigheter har någon betydelse för ett politiskt ställningstagande mellan Taiwan och Kina, så borde det vara världens enklaste beslut att ta ställning för Taiwan mot Kina. Men så är det nu inte. Drivkraften att gynna de egna företagen får både Sverige och EU att ta alltför stor hänsyn till regimen i Peking.

Men slutligen vill jag påpeka att även en väl fungerande demokrati som Taiwan behöver obekväma sanningssägare. En sådan är Taiwans förbund för mänskliga rättigheter, som bland annat strider mot dödsstraff och för migrantarbetares och deras barns rättigheter.

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman