Fredsavtal med Kina – eller inte? Fråga inför nästa års val i Taiwan

President Tsai Ing-wen ställer upp i nästa års presidentval. Hennes tuffa linje mot Kina har väckt stöd. (Kyodo News via AP)

Taiwans liberala president Tsai Ing-wen kommer att ställa upp i nästa års presidentval. Hennes opinionssiffror har dalat. Och det liberala partiet DPP gjorde ett uruselt val i lokalvalen i november. Det i sin tur ledde till både ett byte av premiärminister och att Tsai Ing-wen avgick som ordförande DPP. Men hennes tuffa attityd gentemot Kina efter nyår har väckt stöd. Så valutgången är inte given.

De senaste dagarna har både det gamla maktpartiet Kuomintang och det styrande DPP gjort utspel om relationen med Kina.

Kuomintangs partiledare Wu Den-yih sade i en radiointervju att en Kuomintangstyrd regering skulle kunna sluta ett fredsavtal med Kina.

På frågan om han själv ställer upp i presidentvalet svarade Wu Den-yih undvikande.

På frågan om det kan bli aktuellt för Kuomintang att ändra sin principiella hållning kring relationen med Taiwan och Kina svarade Wu Den-yih nekande. Kuomintang håller fast vid det som kommit att kallas för ”1992 års konsensus”, alltså ett samförstånd mellan den dåvarande Kuomintang-regeringen och Folkrepubliken Kina som förenklat säger två saker: 1. Det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina. 2. Parterna gör olika tolkningar av hur Kina definieras. Underförstått: För Kuomintang är det Republiken Kina som gäller (det formella namnet på Taiwan), för regeringen i Peking är det Folkrepubliken Kina.

På frågan om han själv ställer upp i presidentvalet svarade Wu Den-yih undvikande.

Hon svarade att Taiwan inte kan acceptera en politisk överenskommelse som skadar Taiwans suveränitet eller demokrati.

Efter ett möte med en grupp ledamöter i Europaparlamentet så uttalade sig president Tsai Ing-wen om möjligheten att sluta ett fredsavtal med Kina. Hon svarade att Taiwan inte kan acceptera en politisk överenskommelse som skadar Taiwans suveränitet eller demokrati. Hon tillade att hon ställer upp i valet för att garantera att framtida generationer i Taiwan kan kan fatta sina egna beslut.

Tidigare i år gick Tsai Ing-wen också ut med fyra måsten för relationerna mellan Kina och Taiwan: 1. Kina måste erkänna Republiken Kinas existens (Taiwans officiella namn). 2. Kina måste respektera de värden kring demokrati och frihet som gäller i Taiwan. 3. Relationerna mellan Kina och Taiwan måste lösas fredligt och rättvist. 4. Kina måste förhandla med regeringen i Taiwan eller med en institution som har mandat från regeringen i Taiwan.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman