Nu blir det Pride-fest i Taiwan – lag om samkönade äktenskap på gång

Pride-paras i Taiwan. Den 24 maj kan Taiwan bli det första landet i Asien som tillåter samkönade äktenskap. (AP Photo/Lin Jui-ching)

Nu är det dags att vifta med Republiken Kinas (alltså Taiwans) flagga på Sveriges Pride-festivaler. På torsdagen (21 februari) presenterade regeringen i Taiwan ett förslag till lagstiftning som gör att Taiwan blir det första landet i Asien som inför samkönade äktenskap.

Lagförslaget presenterades av justitieminister Tsai Ching-hsian. Lagen ska träda i kraft senast den 24 maj i år.

2017 beslöt Taiwans högsta domstol att det strider mot landets konstitution att inte ha samkönade äktenskap.

Men när regeringen nu lägger fram ett lagförslag så ska den balansera mellan två olika faktorer. 1. 2017 beslöt Taiwans högsta domstol att det strider mot landets konstitution att inte ha samkönade äktenskap. Och statusen på en sådan dom innebär är att den automatiskt upphöjs till lag om lagstiftaren inte agerar inom två år. 2. I november förra året hölls en rad folkomröstningar i Taiwan, bland annat om samkönade äktenskap. 72,5 procent röstade ja till en fråga om äktenskap enbart skulle få förekomma mellan kvinnor och män. På den motsatta frågan – om samkönade par ska få gifta sig – svarade 67,2 procent nej och 32,7 procent ja.

Men samtidigt försöker regeringen ta viss hänsyn till den skepsis som väljarna visade vid folkomröstningen i november.

Konstitutionen gäller – samkönade äktenskap ska införas. Och i Taiwan är det både krångligt och svårt att ändra i konstitutionen. Men samtidigt försöker regeringen ta viss hänsyn till den skepsis som väljarna visade vid folkomröstningen i november.

Det blir således tillåtet med samkönade äktenskap från och med 18 års ålder. Men om någon av parterna är under 20 krävs ett samtycke av föräldrarna. Parterna i ett samkönat äktenskap kan adoptera sin partners biologiska barn. Men frågan om surrogatmödraskap berörs inte. Den frågan ska hanteras av hälsovårdsministeriet. Det är också oklart hur Taiwan ska hantera om personer från andra länder vill gifta sig i Taiwan, för det finns en praxis att ta hänsyn till hemlandets lagstiftning.

Och datumet är den 24 maj. Om inte lagstiftaren reglerar frågan innan dess, så blir domen i Högsta domstolen från 2017 giltig som lag.

Så jag kan tänka mig att Pride-rörelsen i Taiwan har en och annan invändning. Men faktum kvarstår: Taiwan blir det första landet i Asien som inför samkönade äktenskap. Och datumet är den 24 maj. Om inte lagstiftaren reglerar frågan innan dess, så blir domen i Högsta domstolen från 2017 giltig som lag.

EU:s representant i Taiwan, Madeleine Majorenko, välkomnar initiativet i en Facebook-uppdatering. EU har formellt inga diplomatiska förbindelser med Taiwan, men har ett kontor för handel och ekonomiskt samarbete i landet.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman