Piratpartiet i Prag retar gallfeber på Kina – om Taiwan

Borgmästaren i Prag,  Zdenek Hrib, hör till Piratpartiet. Det kan leda till att Prags Filharmoniska orkester spelar i Taipei. (AP Photo/Petr David Josek).

Staden Prags styrs av en koaliton som leds av det tjeckiska Piratpartiet. Det råkar också vara så att borgmästaren Zdenek Hrib har pluggat kinesiska i Taipei. Så han har ett annorlunda perspektiv på relationerna mellan Kina och Taiwan än många andra politiker.

Medan Tjeckiens president Milos Zeman har sträckt ut sin hand både till Kina och Ryssland, så har Prags borgmästare Zdenek Hrib agerat i motsatt riktning. Senast i mars besökte han Taiwan och uttryckte en förhoppning om vänortsförbindelser mellan Taipei och Prag. Han uttryckte en önskan att upphäva en del av ett avtal om vänortskontakter mellan Prag och Peking, som säger att Prag måste åta sig att stå för en ”ett Kina”-politik. Han träffade dessutom Taiwans president Tsai Ing-wen.

Relationerna mellan staden Prag och Taiwan har retat gallfeber på regimen i Peking. Regimen i Kina stoppade ett framträdande av Prags filharmoniska orkester. Men de skulle få spela om orkestermedlemmarna fördömde borgmästarens ståndpunkt. Det ville de inte.

Detta är ett exempel på att Kina försöker bygga ut sin diktatur till länder som är fungerande demokratier. Kina utöver påtryckningar mot enskilda medborgare för att de ska säga saker som passar den kinesiska ledningen.

BBC hade i december en utförlig rapport om hur både Ryssland och Kina driver ett omfattande underrättelsearbete i just Prag. Det handlar om klassiskt spioneri, men också om ett medvetet arbete för att exempelvis underminera EU:s sammanållning.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman