Stöd för Taiwan – även bland länder som inte erkänner Taiwan

Den 16 maj hölls en demonstration i Stockholm med det blygsamma kravet att Taiwan ska få delta i WHO som observatör.

Fram till den 28 maj pågår World Health Assembly – som är det högsta beslutande organet i Världshälsoorganisationen WHO. Sedan det liberala partiet DPP vann både presidentvalet och parlamentsvalet i Taiwan, så lägger Kina veto mot att Taiwan deltar i WHO ens som observatör.

17 länder i världen har diplomatiska relationer med Taiwan. I Taiwan brukar de benämnas som ”diplomatiska allierade”.

Men det är ändå intressant att se att det höjs röster inom WHO för att Taiwan ska få vara med på ett eller annat sätt. 17 länder i världen har diplomatiska relationer med Taiwan. I Taiwan brukar de benämnas som ”diplomatiska allierade”.

Av dessa 17 länder med diplomatiska relationer med Taiwan var det 15 som yttrade sig för Taiwans deltagande under mötet med World Health Assembly, närmare bestämt Marshallöarna, Kiribati, Palau, St. Lucia, Tuvalu, Haiti, Belize, eSwatini (tidigare Swaziland), St. Christopher och Nevis, Nauru, Solomonöarna, Paraguay, Honduras, St. Vincent och Grenadinerna samt Guatemala.

Vatikanen är ett av de 17 länder som erkänner Taiwan, men är inte med i WHO. Nicaragua sade inget om Taiwan på mötet, men vice presidenten Rosario Murillo  gjorde ett uttalande till stöd för Taiwan.

Det var USA, Storbritannien, Japan, Kanada, Australien, Frankrike, Tyskland och Nya Zeeland.

Men utöver det var det också åtta länder som inte har diplomatiska relationer med Taiwan som uttryckte sitt stöd för Taiwans deltagande. Det var USA, Storbritannien, Japan, Kanada, Australien, Frankrike, Tyskland och Nya Zeeland.

Trots att Taiwan uteslöts från mötet, så reste Taiwans hälsominister Chen Shih-chung till Genève. Där höll han flera bilaterala möten och kunde delta i en del möten som hölls utanför den formella ramen för World Health Assembly.

Jag har för övrigt skickat ett mejl till svenska UD och ställt frågan om Sverige har någon officiell hållning beträffande Taiwans möjligheter att delta i WHO-arbetet som observatör. Jag kan tycka att det vore märkligt om Sverige föhåller sig passivt, om länder som Tyskland, Japan och USA törs ta ställning för Taiwan.

För övrigt så är även taiwanesiska journalister förhindrade att delta. De släpps inte in i lokalerna för att de har ”fel” pass. Så Folkrepubliken Kina lägger inte bara in veto mot Taiwans deltagande. Landet tillåts också förhindra att fria och oberoende medier från Taiwan bevakar mötet.

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman