Ett presidentval om ”liv och död” för Taiwan

Kaohsiungs borgmästare Han Kuo-yu är Kumintangs kandidat i presidentvalet i januari. Han står för en ”ett Kina-politik”, där Taiwan är en del av Kina. (AP Photo/Chiang Ying-ying).
Den sittande presidenten Tsa Ing-wen är det liberala partiet DPP:s kandidat. Hon kan sägas stå för en försiktig självständighetslinje, det vill säga ett mål att Taiwan erkänns som egen stat, men också en pragmatisk linje för att inte provocera jätten Kina. Ingen självständighetsförklaring just nu, alltså. (Kyodo News via AP)

Den 11 januari är det president- och parlamentsval i Taiwan. Hade du frågat mig för bara drygt ett halvår sedan så hade mitt grundtips varit: Det gamla maktpartiet Kuomintang återfår makten. Men nu blir det mer spännande.

Dessvärre tycks det också som om de allra sämsta dragen av europeisk och amerikansk politik kommer att synas i Taiwan, det vill säga en rätt skrikig kampanj.

Han blev vald så sent som i november förra året, då många människor i Taiwan markerade sitt missnöje med det liberala DPP.

Kuomintangs kandidat till presidentposten heter Han Kuo-yu och är borgmästare i staden Kaohsiung. Han blev vald till borgmästare så sent som i november förra året, då många människor i Taiwan markerade sitt missnöje med det liberala DPP. När han valdes till Kuomintangs presidentkandidat höll Han Kuo-yu ett tal där han talade om att valet handlar om liv eller död för Taiwan. Och hotet är den sittande presidenten Tsa Ing-wen och DPP:s politik för självständighet.

Kuomintang håller fast vid det som kommit att kallas ”1992 års konsensus” mellan Kina och Taiwan. Alltså: Det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina, men parterna definierar Kina på olika sätt.

Men händelserna i Hongkong har lett till att alltfler människor i Taiwan har blivit skeptiska mot Kuomintangs mer Kinavänliga linje. Kinas Xi Jinping har gjort klart att principen ”ett land, två system” liksom ingår i paketet för Taiwan. När Kina har tillämpat ”ett land, två system” i Hongkong har det varit i form av ökad press på oppositionen.

Den senaste tiden har Hongkong präglats av oroligheter. Den utlösande faktorn var ett lagförslag om att personer som misstänks för brott i Hongkong skulle kunna bli utlämnade från Hongkong till Kina. I Hongkong finns ett oberoende rättsväsende. I Kina är rättsväsendet hårt politiskt styrt. Det är lätt att föreställa sig att författare, journalister, oberoende debattörer och andra som är kritiska till Kina skulle bli dömda i Kina, av domstolar som tar order från Kinas kommunistiska parti.

Bland annat har en grupp studenter från Hongkong i Kaohsiung startat en insamling av hjälmar som ska skickas till de protesterande i Hongkong.

Protesterna i Hongkong uppmärksammas en hel del i Taiwan. Bland annat har en grupp studenter från Hongkong i den taiwanesiska staden Kaohsiung startat en insamling av hjälmar som ska skickas till de protesterande i Hongkong. Ett inslag i oroligheterna var att civila ligister attackerade demokratiaktivisterna i Hongkong, sannolikt på uppdrag av kommunistpartiet.

En intressant detalj är att den förre premiärministern Chang San-cheng, som också hör till Kuomintang, nu har börjat ifrågasätta termen ”1992 års konsensus”. Han förespråkar en formel som han själv menar är mer neutral. ”konstitutionellt ett Kina, Taiwan först”. Chang San-cheng är en av dem som nu finns i staben kring Han Kuo-yu inför presidentvalet i januari.

För ett halvår sedan var mitt grundtips att Kuomintang skulle vinna presidentvalet. Just nu är mitt grundtips att liberalen Tsai Ing-wen sitter kvar.

 

 

Publicerat av