Hylla Taiwan på Stockholm Pride!

På lördag är det Pride-parad i Stockholm. Du kan till exempel välja att gå en sektion som firar att Taiwan är det första landet i Asien som infört samkönade äktenskap.
Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Mer detaljer om detta kan du söka upp på Facebook. Men jag vill ändå inte missa möjligheten att nämna detta även på bloggen: Under Pride-paraden i Stockholm på lördagen har du bland annat chansen att delta i en ”sektion” av tåget som hyllar Taiwan, för att landet blev det första landet i Asien som införde samkönade äktenskap.

”Då sade majoriteten ett rungande nej till samkönade äktenskap.”

Vägen dit var en aning knagglig. Först kom en dom i landets konstitutionsdomstol som sade att det stred mot konstitutionen att inte ha samkönade äktenskap. I samband med lokalvalen i november förra året hölls också en rad folkomröstningar. Då sade majoriteten ett rungande nej till samkönade äktenskap. Men att ändra i konstitutionen i Taiwan kräver stöd av tre fjärdedelar av ledamöterna i parlamentet – och dessutom en folkomröstning där minst 50 procent av befolkningen stöder förslaget.

Om inte den lagstiftande församlingen anpassar sig till en dom i konstitutionsdomstolen, så blir domen automatiskt omvandlad till lag efter två år. Så Taiwans parlament beslöt ändå till slut att införa samkönade äktenskap. Beslutet kom under våren.

”Det är också ett land med ett sprudlande civilsamhälle och en stark protestkultur.”

Taiwan är inte bara en av Asiens bäst fungerande demokratier. Det är också ett land med ett sprudlande civilsamhälle och en stark protestkultur. Så att delta i årets Pride-parad är en värdig hyllning till Taiwan.

Se också nedanstående videosnutt:

Publicerat av