Konflikten Kina – Taiwan påverkar filmfestival och tehandel

Den kinesiske regisörren Zhang Yimou vid förra årets upplaga av filmfestivalen ”Den gyllene hästen” i Taiwan. Men nu har Kina stoppat filmarbetare som vill delta i festivalen. (AP Photo/Billy Dai)

Här om dagen kom beslutet att Kina stoppar individuella resor till Taiwan. Kina har nu också beslutat att hindra kineser från att delta i filmfestivalen ”Gyllene hästen” som arrangeras i Taipei i november. Även detta är ett sätt att påverka valet i Taiwan i januari. När människor i Taiwan ser tv-sändningar från festivalen i november är tanken att de ska påverkas att rösta för det mer Kinavänliga partiet Kuomintang och mot det liberala DPP som lutar mer mot att Taiwan ska förklara sig självständigt.

Eller kommer de filmer och personer som redan har anmälts att få delta?

Nu är det faktiskt något oklart vad det kinesiska beslutet innebär. Blir det totalstopp för personer från Folkrepubliken Kina att delta i Gyllene hästen? Eller kommer de filmer och personer som redan har anmälts att få delta?

Det innebär färre filmer och färre deltagare vid filmfestivalen i Taipei. Men reaktionen från festivalens arrangörer är att Kina får skylla sig självt. Kina tänker arrangera en egen filmfestival samma dag som festivalen i Taipei. Problemet är att Kinas filmindustri är så politiskt kontrollerad, att den aldrig kommer att kunna ha samma bredd av filmer som festivalen i Taipei.

Ett annat uttryck för dragkampen i Fjärran Östern är en händelse som rör det taiwanesiska téföretaget Yifang, som har 1500 tehus runt om i världen, bland annat i London och New York.

Det ledde till det spreds uppmaningar till bojkott av Yifang i både Taiwan och Hongkong.

På den kinesiska (och censurerade) motsvarigheten till Twitter gick Yifang ut och klargjorde att företaget stöder den princip om ”ett land, två system” som Kina förespråkar och att företaget är emot de protester som pågår i Hongkong. Det ledde till det spreds uppmaningar till bojkott av Yifang i både Taiwan och Hongkong. Och företagare som driver tehus med Yifangs varumärke i Taiwan gick gemensamt ut och uttryckte stöd för dem som protesterar mot ”en totalitär regering”.

Det här är ett utryck för det dilemma som taiwanesiska företag med verksamhet i Kina hamnar i. Kina kräver att de är lojala med kommunistpartiets regim, även i den verksamhet som bedrivs av andra länder.

… det borde också vara ett problem för Sverige att Kina försöker bygga ut sin diktatur till andra länder.

Vi skulle kunna säga att en tendens åt samma håll var när flygbolaget SAS tog bort Taiwan som ett eget land i sitt bokningssystem, efter att Kinas luftfartsmyndighet skickat ett argt brev till en rad olika flygbolag. Taiwanesiska företag drabbas av påtryckningar i samma riktning – fast tio gånger värre. Det här blir ett problem för demokratin Taiwan, men det borde också vara ett problem för Sverige att Kina försöker bygga ut sin diktatur till andra länder.

 

Publicerat av