Taiwan öppnar för att ta emot Hongkongbor på grund av oroligheterna

Chiu E-ling, generalsekreterare i Taiwans förbund för mänskliga rättigheter. Med anledning av oroligheterna i Hongkong väcker hon frågan om en asyllagstiftning i Taiwan.

Taiwan har en lagstiftning som ger Hongkongbor möjlighet att flytta till Taiwan, på vissa villkor som i och för sig är en aning fluffiga.

Det kan vara en person som har släktingar i Taiwan, har anställning i offentlig tjänst i Taiwan, har särskilt kompetens eller allmänt har gjort stora insatser för Taiwan.

Det kan handla om att personen vill plugga i Taiwan (borde passa en protesterande student). Det kan vara en person som har släktingar i Taiwan, har anställning i offentlig tjänst i Taiwan, har särskilt kompetens eller allmänt har gjort stora insatser för Taiwan.

Sedan oroligheterna i Hongkong började i juni har 681 personer från Hongkong ansökt om att få bosätta sig i Taiwan, varav 636 har beviljats. Ansökningarna under juni i år var 55,49 procent fler än motsvarande period förra året.

Taiwan kommer att ge hjälp till Honkongbor från fall till fall…

Chiu Chui-cheng, talesperson för Mainland Affairs Council, alltså den institution i Tawan som ansvarar för relationerna med Kina, sade vid en pressträff att Taiwan kommer att ge hjälp till Honkongbor från fall till fall, i en ”humanitär anda och med respekt för mänskliga rättigheter”.

Men generalsekreteraren för Taiwans förbund för Mänskliga rättigheter, Chiu E-ling, säger att situationen i Hongkong väcker frågan om att Taiwan behöver en asyllagstiftning. Organisationen beskriver dagens system som godtyckligt. Här kan du läsa lite mer om den knepiga relationen mellan Taiwan och Kina och asylfrågan.

Publicerat av