Hongkong får en växande roll i Taiwans inrikespolitik

President Tsai Ing-wen säger att Hongkong är ett exempel på att auktoritärt styre och demokrati inte kan samexistera. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Folkrepubliken Kina ser gärna att det gamla maktpartiet Kuomintang vinner valet i Taiwan i januari. Men Kinas sätt att hantera Hongkong motverkar det syftet.

Vid en konferens om säkerhetspolitik för Asien och Stilla havet sade Taiwans liberala president Tsai Ing-wen att Hongkong är ett exempel på att auktoritärt styre inte kan samexistera med demokrati. Tsai Ing-wen har flera gånger gjort klart att formeln ”ett land – två system” inte fungerar för relationerna mellan Taiwan och Kina. Och varje gång som poliser slår ner demonstranter i Hongkong så bekräftas den bilden.

Tsai Ing-wen klargjorde också att Taiwan kommer att försvara sig mot hot. Hon nämnde 0bland annat att Taiwan nu har förmåga att bygga egna ubåtar och övningsflygplan. Här om dagen meddelade också USA:s president Donald Trump att USA kommer att sälja 66 toppmoderna F 16-plan till Taiwan, ett beslut som fått stor uppmärksamhet i taiwanesiska medier.

Jag noterar också en ledarartikel i den liberala tidningen Taipei Times som ifrågasätter Kuomintangs agerande gentemot Kina.

Kina vägrar att ha några som helst kontakter med Taiwans folkvalda president eller med den sittande regeringen. Däremot pratar företrädare för Kina gärna med oppositionspartiet Kuomintang. Kuomintang har nyligen skickat två personer för samtal med Kina. Och tidningen ställer krav på att de offentligt talar om vad deras möten har handlat om.

Så medan Kina kyler ner relationerna med Taiwan, så odlas kontakter mellan Kina och oppositionspartiet Kuomintang.

 

 

 

Publicerat av