Artillerianfall 1958 ger råvaror åt knivfabrik på Kinmen

Under åren bombaderade Kina Kinmen med miljontals granater, som nu används som råvara för tillverkning av knivar. (Foto: Lars Ströman)

Kinmen är en ö som är näst intill inbäddad i Kina, men som är en del av Taiwan. Den 23 augusti högtidlighålls årsdagen av att Kina inledde massivt artillerianfall mot Kinmen.

På 44 dagar skickades 475 000 granater mot Kinmen. Och senare gick Kina över till att bomba Kinmen med granater som innehöll flygblad med propaganda.

Att minnesdagen har politisk tyngd blir tydligt. Det var inte bara president Tsai Ing-wen som reste till Kinmen för att markera sin närvaro. Även försvarsminister Yen De-fa, transportminister Lin Chia-lung och inrikesminister Hsu Kuo-yun deltog.  President Tsa Ing-wen talade om minnet av bombningarna som något som binder samman Taiwan med Penghu-öarna, Matsu och Kinmen.

På 44 dagar skickades 475 000 granater mot Kinmen. Och senare gick Kina över till att bomba Kinmen med granater som innehöll flygblad med propaganda.

Och på Kinmen byggdes gigantiska högtalare som sände radioprogram och propaganda från Kinmen till det kommunistiska Kina.

Att Kina inte lyckades erövra Kinmen anses ha varit avgörande för att Taiwan behöll sin suveränitet. Försvaret av Kinmen satte stopp för vidare kineiska planer på att erövra Taiwan.

Så kinesiska turister reser till Kinmen för att köpa knivar gjorde av granater som en tidigare generation kineser har bombat Kinmen med.

På Kinmen har nu granaterna blivit råvara för en knivfabrik. Så kinesiska turister reser till Kinmen för att köpa knivar gjorde av granater som en tidigare generation kineser har bombat Kinmen med.

Här nedan ett tv-reportage från knivfabriken som jag gjorde våren 2017.

 

 

Publicerat av