Stödet för president Tsai Ing-wen stärks i mätningarna

52,1 procent säger att de föredrar liberalen Tsai Ing-wen som president i en mätning gjord den 24 augusti. (Kyodo News via AP)
Han Kuo-yu från det gamla maktpartiet Kuomintang får stöd av 34,7 procent. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

I november förra året var det kris för det liberala partiet i Taiwan, DPP. Det blev ett svidande nederlag i lokalvalen. Dessutom hölls flera folkomröstningar som gick emot DPP. Men nu verkar det ha vänt – och det rejält.

I en mätning gjord den 24 augusti säger 52,1 procent att de föredrar den nuvarande presidenten Tsai Ing-wen, framför motkandidaten Han Kuo-yu från det gamla maktpartiet Kuomintang.

Tsai Ing-wen har svarat med att hota att stämma dem som sprider den typen av uppgifter.

Nu börjar vi också se att det kan bli en del smutsiga inslag i valrörelsen. Exempelvis har det spridits rykten om att Tsai Ing-wens doktorsgrad vid London School of Economics skulle vara falsk. Tsai Ing-wen har svarat med att hota att stämma dem som sprider den typen av uppgifter. London School of Economics har bekräftat att Tsai Ing-wen har en doktorsgrad från 1984.

I en ledarartikel i Taipei Times spekuleras om det kan ske någon form av förändring i det ”blå blocket”, som Kuomintang är en del av. En variant vore att Kuomintang helt enkelt övergav Han Kuo-yu och i stället satsade på industrimannen Terry Gou, som ställde upp i primärvalet, men förlorade. Men sådana manövrer riskerar också röra till det för Kuomintang.

Så grundtipset just nu är att Tsai Ing-wen vinner presidentvalet i januari. En president som i princip är för att Taiwan överger banden till Kina och förklarar sig självständigt, men som samtidigt i realpolitiken fortsätter driva en status quo-linje.

Kina har påverkat opinionen till Tsai Ing-wens favör på två sätt.

För Folkrepubliken Kina vore det ett mycket allvarligt nederlag. Men det är till stor del självförvållat. Kina har påverkat opinionen till Tsai Ing-wens favör på två sätt. 1. Genom sin hantering av protesterna i Hongkong. 2. Genom att uttryckligen kräva att Taiwan ansluter sig till Kina enligt principen ”ett land, två system”, det vill säga samma formel som användes när Hongkong blev en del av Kina år 1997. Människorna i Taiwan vill behålla sitt demokratiska system.

 

 

 

Publicerat av