Kommer Salomonöarna att bryta med Taiwan?

Regeringen i Salomonöarna har tillsatt en grupp som ska undersöka fördelar och nackdelar med att bryta med Taiwan och i stället upprätta förbindelser med regeringen i Peking.
(AP Photo/Fotopress) Code: 433

För närvarande är det 17 länder som har officiella diplomatiska realationer med Taiwan. Salomonöarna verkar nu överväga om landet ska bryta med Taiwan och i stället upprätta diplomatiska relationer med regimen i Peking.

Salomonöarna har haft diplomatiska relationer med Taiwan sedan 1983. Men landets regering har tillsatt en arbetsgrupp som bland annat har rest runt till andra länder som har brutit med Taiwan och i stället upprättat förbindelser med Folkrepubliken Kina. Gruppen väntas presentera sina slutsatser under den här veckan.

Salomonöarna ligger öster om Papua Nya Guinea och har runt 622 000 invånare.

Enligt uppgifter till tidningen Taiwan News lutar gruppen mot att rekommendera en brytning med Taiwan och att upprätta relationer med Kina. Men i regeringen råder delade meningar.

Salomonöarna ligger öster om Papua Nya Guinea och har runt 622 000 invånare.

Under en tid rådde det en ”diplomatisk vapenvila” mellan Kina och Taiwan. Det innebar att Kina accepterade att Taiwan hade diplomatiska relationer med ett antal länder. Men sedan liberalen Tsai Ing-wen blev president i Taiwan har Kina tvärt om drivit en diplomatisk offensiv för att få så många länder som möjligt att bryta med Taiwan.

Tsai Ing-wen har vägrat att acceptera den något krystade formel som kallats ”1992 års konsensus”, där Kina och Taiwans förra regim enades om en variant av ett Kina-politiken: Det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina, men parterna gör olika tolkningar om vad detta enda Kina är.

För alla demokrater borde det vara bekymmersamt om Taiwan fölorar ytterligare en diplomatisk allierad.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av