Säg att du driver en restuarang – och så invaderas den av en kinesisk mobb!

Det här är en nyhet som är några dagar gammal. Men jag finner den så anmärkningsvärd att den är värd att uppmärksamma:

Men så går ett rykte att ägaren till matstället stöder demokratiaktivisterna i Hongkong.

En person från Taiwan driver ett matställe i Santiago i Chile. Så vitt jag kan se är det dessutom ett matställe som får goda betyg av dem som varit där. Men så går ett rykte att ägaren till matstället stöder demokratiaktivisterna i Hongkong. Då stormar en kineisk mobb in på restaurangen. De hänger upp en kinesisk flagga, de sjunger Kinas nationalsång och de tvingar stället att stänga.

Taiwans utrikesdepartement säger att det stöder ägarens yttrandefrihet och att ägaren kommer att få juridiskt stöd om han önskar det.

I Chile finns en relativt stor kinesisk minoritet, ett par hundra tusen personer. Och det finns en historia om att ett antal kineser stred för Chile i kriget mot Bolivia och Peru i slutet av 1800-talet. Enligt Freedom House är Chile – liksom Taiwan – en väl fungerande demokrati.

Hade en chilensk pizzxeriaägare uttryckt stöd för Hongkongs demokratikämpar hade han eller hon inte drabbats.

Det är naturligtvis ytterst allvarligt att regimtrogna kineser på det här sättet kan utöva påtryckningar mot en näringsidkare som utövar sin rätt att säga sin mening. Och orsaken är naturligtvis att han är från Taiwan. Hade en chilensk pizzxeriaägare uttryckt stöd för Hongkongs demokratikämpar hade han eller hon inte drabbats.

Det här är ytterligare ett exempel på att Kina eller Kinatrogna personer försöker att partiellt bygga ut den kinesiska diktaturen till andra länder.

Här är ett Youtube-klipp om händelsen.

 

 

Publicerat av