Taiwaneser stämmer Norge – deras nationalitet är inte ”Kina”

Tre taiwaneser, boende i Norge, stämmer norska staten för att den har ändrat deras nationalitetsbeteckning till ”Kina”. Ärendet kan gå vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Förra året uppmärksammades att norska myndigheter definierar om nationaliten för personer som kommer från Taiwan. De kommer till Norge, visar upp sina taiwanesiska pass och släpps in i landet. Sedan när det kommer ett uppehållstillstånd så står ”Kina” som nationalitet.

De är beredda att gå vidare till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, om de inte får rätt i norsk domstol.

Nu har en grupp taiwaneser stämt norska staten, närmare bestämt tre olika myndigheter: Norska motsvarigheten till Migrationsverket, Oslopolisen och en överklagandenämnd för migrationsfrågor. Fallet drivs av en taiwanesisk jurist som bott i Norge sedan 2010. Och så är det ytterligare två kärande: taiwaneser som gift sig med norska medborgare.

De är beredda att gå vidare till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, om de inte får rätt i norsk domstol.

Problemet ser ut så här: De är medborgare i demokratin Taiwan. Ett land där det inte bara råder yttrande- och tryckfrihet utan också rättssäkerhet och ett oberoende rättsväsende. Men de registreras som medborgare i en av världens hårdaste diktaturer.

EU-länder har utvisat taiwanesiska medborgare till Kina för rättsliga prövning.

Vi har till exempel sett flera exempel där EU-länder har utvisat taiwanesiska medborgare till Kina för rättsliga prövning. I Kina bestämmer det kommunistiska partiet hur domstolarna ska döma.

Ett Kina-politiken är måhända orimlig och omoralisk, men förståelig ur ett realpolitiskt perspektiv. Men det är oacceptabelt att människor tvingas in i ett läge där myndigheter anser att deras hemland är en diktatur.

Publicerat av