Ett steg närmare att Sverige samarbetar med Taiwan om ”fake news”

Facebook får inte användas av medborgare i Folkrepubliken Kina. Men Kina använder Facebook och andra sociala medier för att till exempel påverka valet i Taiwan. Så i Taiwan finns experter på propagandakrig. (AP Photo/Paul Sakuma, File)

För ganska exakt ett år sedan skrev jag en blogg om att svenska UD borde ringa sina kollegor i Taiwan. För där finns några av världens främsta experter på hur  sociala medier används av aktoritära regimer för att sprida falska nyheter. I Sverige har vi många gånger uppmärksammat hur Ryssland agerar. Men Kina satsar sannolikt mångdubbelt större resurser på den typen verksamhet – inte minst för att påverka vad som händer i demokratin Taiwan.

Men just i år så kom två nya deltagare: Sverige och Japan. Även företrädare för USA deltog.

Jag vet inte om UD har ringt Taiwan. Men däremot har det tagits ett steg närmare att Sverige och Taiwan skulle kunna samverka och utbyta erfarenheter om diktaturers bruk av sociala medier. Under två dagar genomfördes ett internationellt seminarium i Taipei om just desinformation och demokratiera förmåga att försvara sig. Detta är en konferens som har hållits förr. Men just i år så kom två nya deltagare: Sverige och Japan. Även företrädare för USA deltog.

Taiwans utrikesmininster Joseph Wu sade under konferensen att hanterandet av falsk information är viktigare än någonsin – i samband med det kommande presidentvalet i Taiwan.

Håkan Jevrell på det svenska Handelskontoret i Taipei sade att människor vet att aktörer använder deras information för att sälja produkter, men att auktoritära regimer använder samma verktyg för att undergräva demokratin.

 

 

Publicerat av