Rekordstöd för självständigt Taiwan

Bilden är från valrörelsen i november 2018. Plakatet handlar om att Taiwan ska få kallas just Taiwan vid de Olympiska spelen.

Kina driver kampanj för att övertala människor i Taiwan att det är en smart idé att bli en del av Kina. Till exempel kommer människor i Taiwan att kunna gå på en gratis kulturföreställning med en kinesisk grupp i flera taiwanesiska städer. Föreställningen är en propagandashow för att Taiwan ska bli en del av Kina.

Och ska vi döma av opinionsmätningarna så är Kinas agerande i Hongkong en betydligt starkare kraft när det gäller att påverka opinionen i Taiwan.

Men Kinas agerande i Hongkong får rakt motsatt effekt. Och ska vi döma av opinionsmätningarna så är Kinas agerande i Hongkong en betydligt starkare kraft när det gäller att påverka opinionen i Taiwan.

Här om dagen kom en opinionsmätning som visar att stödet för att Taiwan helt ska separera från Kina och förklara sig självständigt är det högsta på tio år.

21,7 procent säger att att de vill bevara status quo, men att de vill ha självständighet någon gång i framtiden.

31 procent säger att de vill bevara status quo – och håller det öppet om Taiwan ska bli en del av Kina eller förklara sig självständigt.

8,9 procent säger att de vill bevara status quo – men bli en del av Kina någon gång i framtiden.

25,8 procent vill bevara status quo för alltid.

Av dem som vill ha en omedelbar lösning på Taiwans status som icke erkänd nation, svarar 1,4 procent att de vill ha en omedelbar förening med Kina och 6 procent svarar att de vill ha en självständighetsförklaring så snabbt som möjligt.

89,3 procent säger att de är motståndare till Kinas politik om ”ett land, två system”.

 

 

Publicerat av