Spionaffär briserar mitt under valrörelsen i Taiwan

Den 11 januari går Taiwan till val. En faktor som påverkat valkampanjen är händelserna i Hongkong. Nu tillkommer en spionhistoria som blivit tidningsrubriker i flera världsdelar.

… och att företaget är täckmantel för både spioneri och påverkansoperationer i till exempel Taiwan.

Wang Liqiang är en man som befinner sig i Australien, där han har sökt politisk asyl. Han har berättat för såväl australiska myndigheter som i medier att han har arbetat på det kinesiska företaget China Innovation Investments och att företaget är täckmantel för både spioneri och påverkansoperationer i till exempel Taiwan. Det skulle bland annat ske genom allianser med vissa tv-stationer, för att få dem att avstå från att publicera vissa nyheter.

Det är väl känt att Kina bedriver ett omfattande arbete med påverkansoperationer gentemot Taiwan. Det sker ibland mer eller mindre dolt. Men det kan också ske genom öppna utspel där Kina erbjuder särskilda förmåner till medborgare i Taiwan.

det kan bli aktuellt att begära att få ut uppgifter från de australiska myndigheterna.

Två personer knutna företaget China Innovation Investments blev hejdade när de skulle lämna Taoyuans internationella flygplats utanför Taipei. De har visserligen släppts ur häktet, men de får inte lämna Taiwan. Åklagarmyndigheten i Taipei har förklarat att det kan bli aktuellt att begära att få ut uppgifter från de australiska myndigheterna. Nu talar vi om två länder som formellt inte har några diplomatiska relationer. Än mindre något organiserat rättsligt samarbete. Men frågan kan ju alltid ställas!

Intressant nog har även den svenska tidningen Dagens Industri gjort en del efterforskningar om just China Innovation Investments. När tidningen besöker kontorshuset där företaget sägs ligga, så visar det sig att hela våningsplanet är avstängt.

Willy Lam, expert på kinesisk politik vid ett av universiteten i Hongkong, säger till DI att spionaffären försvagar Kinas ställning i de pågående handelsförhandlingarna med USA.

Hon har redan fått draghjälp av lokalvalen i Hongkong – som blev en jordskredsseger för den demokratiska rörelsen.

Spionaffären lär också påverka valrörelsen i Taiwan, till förmån för det den liberala presidenten Tsai Ing-wen. Hon har redan fått draghjälp av lokalvalen i Hongkong – som blev en jordskredsseger för den demokratiska rörelsen. Inte ens den kinesiska tidningen Global Times kunde förneka att valresultatet i Hongkong gick emot Pekings intressen.

Här är ett Youtubeklipp från australisk tv om Wang Liqiang.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman