Den bittra populismen förlorar valet i Taiwan

 

Liberala DPP:s valvaka pågår sedan en stund i Taipei. Det är mycket jubel!

Resultaten börjar nu strömma in. Och de pekar i samma riktning som opinionsmätningarna: En brakseger för den liberala presidenten Tsai Ing-wen.

I november 2018 hölls lokalval och en rad folkomröstningar i Taiwan. Det gick åt fanders för det liberala partiet DPP på nästan alla fronter. Min tanke då var: ”Jaha, det blev bara en mandatperiod för president Tsai Ing-wen”. Jag utgick från att det var bäddat för en brakförlust i det kommande president- och parlamentsvalet.

Så blev det nu inte. Och här är några orsaker:

President Tsai Ing-wens tuffa attityd gentemot Kina i början av 2019 vann gehör hos många taiwaneser.

Tsai Ing-wen har på flera punkter hållit fast vid sin övertygelse, även i sådana frågor som varit kontroversiella. Till slut fick Taiwan en lag om samkönade äktenskap. Pensionsreformen har genomförts.

En allt större andel av Taiwans befolkning identifierar sig som taiwaneser. Förenklat finns tre kategorier: de som betraktar sig som enbart kineser, de som identifierar sig som både kineser och taiwaneser och slutligen en växande grupp som betraktar sig som enbart taiwaneser.

Bland unga väljare finns en växande aversion mot det gamla maktpartiet Kuomintang. Det betyder inte nödvändigtvis att de älskar det liberala DPP. Men de röstar på DPP för att förhindra Kuomintang från att få makten.

Det har varit struligt i Kuomintang. Organisationen verkar inte fungera. Och jag vill här påminna om att partiet en gång byggdes upp med hjälp av Sovjetunionens kommunistiska parti. Spåren av den strukturen finns kvar än i dag.

Kuomintangs presidentkandidat Han Kuo-yu har inte lyckats med sitt populistiska budskap. Om vi skulle jämföra med Sverige, skulle man kunna säga att han har kört med två budskap. Det ena är lite som Socialdemokraterna i Sverige – ”vi har minsann byggt upp det här landet”. Det andra är klassisk högerpopulism – ”det var bättre förr”. Och på partiets möten såg jag en och annan idolbild av den gamle diktatorn Chiang Kai-shek, som styrde Taiwan med järnhand fram till sin död 1975. Och då var det sonen Chiang Ching-kuo som tog över. 

 

 

 

Publicerat av