Bra uttalande av EU om Taiwan – men USA:s var bättre

EU-ländernas flaggor vid rådsbyggnaden i Bryssel. (Foto: Lars Ströman). EU:s uttalande om valet i Taiwan är lågmält och utan avsändare.

Hur omvärlden reagerar på valet i Taiwan är intressant. EU har till exempel publicerat ett uttalande där det heter att EU gratulerar Taiwans folk för det höga valdeltagandet. Det sägs också att både EU:s och Taiwans politiska system grundas på demokrati, rättsstaten och mänskliga rättigheter.

EU gratulerar Taiwan till ett demokratiskt och fritt val, men ligger lite lågt för att inte reta Folkrepubliken Kina.

Men i det korta uttalandet står det egentligen inte vem som säger detta. Det finns namn och telefonnummer till två talespersoner i utrikesfrågor. I sak är det ett bra, men något pliktskyldigt uttalande. Min analys är enkel: EU gratulerar Taiwan till ett demokratiskt och fritt val, men ligger lite lågt för att inte reta Folkrepubliken Kina.

Det är helt andra tongångar från USA. Där är det utrikesminister Mike Pompeo som skriver under ett uttalande. Även Mike Pompeo hyllar Taiwans demokratiska system. Men han går betydligt längre än så. Han gratulerar president Tsai Ing-wen till att ha blivit omvald. Han säger att Taiwan är ett lysande exempel för länder som vill ha demokrati och välstånd. Han hyllar också Tsai Ing-wen för hennes strävan efter att vidmakthålla stabiliteten kring Taiwan-sundet, trots påtryckningar som underförstått kommer från Kina.

Han säger också att USA borde stärka sina förbindelser med Taiwan och andra likasinnade länder.

Även USA:s förre vice president, Jo Biden, har uttalat sina gratulationer till Tsai Ing-wen. Han säger också att USA borde stärka sina förbindelser med Taiwan och andra likasinnade länder. Jo Biden anses vara en av favoriterna till att bli Demokraternas presidentkandidat i höstens presidentval. Så här finns en enighet mellan Republikaner och Demokrater.

Även Japan och Storbritannien har uttalat sig positivt om valet och om relationerna med Taiwan, med sina respektive utrikesministrar som avsändare.

Det senaste jag hittar på den svenska regeringens hemsida om Taiwan är en nyhet från i september 2017 om att Taiwan har godkänt import av svenskt nötkött. Men det går säkert att locka ut utrikesministern på banan, till exempel genom att någon riksdagsledamot ställer en fråga eller en interpellation i riksdagen.

 

 

Publicerat av