Åk till Taiwan och njut av kaffet!

Taiwan är naturligtvis mest känt för sina teer. Och är du intresserad av te, så har du näst intill outtömliga möjligheter att resa runt som teturist. Men efter fyra resor till Taiwan konstaterar jag att även vi koffeinister har saker och ting att upptäcka. Det finns till exempel lokalt odlat kaffe.

Här tänker jag presentera tre kaféer i Taipei, utifrån min egen högst personliga bedömning.

Fika Fika Cafe – det svenska fiket mitt i Taipei 

Med träinredning, kanelbullar och morotskakor är Fika Fika Cafe det svenska eller skandinaviska fiket i Taipei. Priserna är högre än för de alla de kaféer som är som varierande versioner av ”hål i väggen”. Men ändå helt okej. Hit brukar jag faktiskt gå någon gång varje gång jag är i Taipei, mest för fascinationen att det faktiskt finns ett svenskt fik mitt i stan.

Men en rätt stor del av besökarna sitter också med sina bärbara datorer och arbetar.

Många sitter naturligtvis och umgås. Men en rätt stor del av besökarna sitter också med sina bärbara datorer och arbetar.

Med träinredning och kanelbullar är Fika Fika Cafe det svenska eller skandinaviska fiket i Taipei.

Helen Coffee – det exklusiva fiket

Det ligger bara några hundra meter från 228 Peace Park. Och det här var en speciell upplevelse.

Innan jag ens fått menyn så kommer servitrisen med ett glas med kallt kaffe och en isbit …

Jag kommer in och får ett bord. Innan jag ens fått menyn så kommer servitrisen med ett glas med kallt kaffe och en isbit, tillsammans med en lapp som talar om vilken typ av kaffe det är, var det har odlats och hur det är rostat. Och menyn är fullsmockad med olika varianter av ”vanligt kaffe”. Den billigaste koppen kaffe kostar kring hundralappen. De dyraste sorterna kostar typ 300 svenska kronor.

Jag beställer en bärdryck, en sallad och en kopp kaffe. Servitrisen är noga med fråga i vilken ordning jag vill ha allt detta. Jag ber att få sallad och bärdryck först och kaffet efteråt.

Först mals kaffet. Sedan kommer servitrisen in med det malda kaffet i ett glas, för att jag ska få lukta på det.

När det är dags för kaffe inträffar följande: Först mals kaffet. Sedan kommer servitrisen in med det malda kaffet i ett glas, för att jag ska få lukta på det. Därefter bryggs just mitt kaffe. Det är alltså fjärran från de vanliga kaféernas pumptermosar.

Den sort jag valde var god, möjligen något svag för min smak. Men menyn med olika varianter av ”en vanlig kopp kaffe” består av flera sidor, så du hittar säkert något.

Innan jag ens fått menyn så får jag ett litet smakprov med kallt kaffe, samt en lapp om vad det är för kaffe.
Självklart bryggs kaffet bara för mig, medan jag ser på.

Coffee Lovers Planet – ligger i ett exklusivt köpcenter

Jag hittar Cofee Lovers Planet i ett exklusivt köpcenter med varumärken som Prada. När jag går in i köpcentrets lokaler så får jag känslan av att en fika är det enda jag har råd med i det här huset.

Men på brickan finns ett litet luktprov av malt kaffe, som jag kan sniffa på mellan kaffet och chokladmoussen.

Här beställer jag kaffe och en chokladmousse av en servitör. Och så kommer brickan in. Jag får inte lukta på det malda kaffet innan det bryggs. Men på brickan finns ett litet luktprov av malt kaffe, som jag kan sniffa på mellan kaffet och chokladmoussen.

Vid varje kaffesort ligger det lite malt kaffe med glas över. Du lyfter upp vinglaset och känner doften från själva glaset.

Här säljs också en rad kaffesorter. Och, liksom ofta sker med te, förväntas kunden bedöma kaffet efter lukten. Vid varje kaffesort ligger det lite malt kaffe med vinglas över. Du lyfter upp vinglaset och känner doften från själva vinglaset.

Också detta är ett förhållandevis dyrt cafe, men med hög kvalitet. Här kan du bland annat köpa en handfull kaffesorter som är odlade i Taiwan.

På Coffee Lovers Planet får du också ett litet luktprov av kaffet.
Coffee Lovers Planet säljer flera olika kaffesorter som är odlade i Taiwan.

 

 

 

Publicerat av