Hongkongborna stöder Taiwans självständighet

När jag åkte hem från Taiwan senast så flög jag via Hongkong. Och för att förstå relationerna mellan Taiwan och Hongkong kan det vara idé att just titta på flygförbindelserna. Jag tittade på ett dygns avgångar från Taoyuans internationella flygplats till Hongkong. Jag hittade 43 avgångar. Och då ska det tilläggas att det finns flygförbindelser till Hongkong även från andra städer i Taiwan.

Taiwanbor kan på plats följa demokratiprotesterna i Hongkong. Och Hongkongbor kunde på nära håll följa valrörelsen i Taiwan.

Det är inte bara ett distansförhållande mellan två områden som vill behålla sin frihet. Taiwanbor kan på plats följa demokratiprotesterna i Hongkong. Och Hongkongbor kunde på nära håll följa valrörelsen i Taiwan.

Ett opinionsinstitut i Hongkong har under en längre tid frågat människor i Hongkong hur de ser på en eventuell självständighetsförklaring från Taiwans sida. Och där ser vi en intressant tendens.

När samma fråga ställdes i januari i år, så svarade 47,8 procent att de stöder Taiwans självständighet, medan 38,6 procent var emot.

I juni 2011 svarade 66,5 procent av de tillfrågade att de var emot att Taiwan skulle förklara sig självständigt. 19,3 procent svarade att de var för. När samma fråga ställdes i januari i år, så svarade 47,8 procent att de stöder Taiwans självständighet, medan 38,6 procent var emot.

2011 var det Hu Jintao som ledde det kinesiska kommunistpartiet. Då fanns ett intresse i partiledningen för det civila samhället. Visserligen fanns det några röda linjer som aldrig fick överskridas: Kommunistpartiets ställning fick aldrig ifrågasättas. Taiwan som en del av Kina fick aldrig ifrågasättas. Och Tibet som en del av Kina fick aldrig ifrågasättas. Men det förekom ganska rikligt med lokala protester som tolererades av kommunistpartiet.

Det betyder: Ledningen bestämmer allt. Det finns inget utrymme för ett civilt samhälle.

I dag är det ”demokratisk centralism” som gäller. Det betyder: Ledningen bestämmer allt. Det finns inget utrymme för ett civilt samhälle. Och tongångarna mot Taiwan har blivit mer aggressiva.

Men 2011 fanns det i Hongkong en förståelse för kommunistpartiets linje när det gäller Taiwan. I dag, när både Hongkong och Taiwan kämpar för sin frihet, är den förståelsen som bortblåst. Xi Jinpings hårda linje motverkar sitt syfte.

 

 

 

 

 

Publicerat av