Politiskt efterspel till valet – Han Kuo-yu kan bli avsatt som borgmästare

Han Kuo-yu hann bara vara borgmästare i Kaohsiung i några månader. Sedan blev han Kuomintangs presidentkandidat. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Nu börjar det politiska efterspelet inom det gamla maktpartiet Kuomintang, efter nederlaget i valet den 11 januari. Partiets ordförande, Wu Den-yih har redan avgått. Senast den 4 februari ska kandidater till ordförandeposten ha registrerat sig. Den 7 mars ska en ny ordförande väljas.

Innebörden är att det bara finns ett Kina och att Taiwan är en del av Kina.  Men parterna gör olika tolkningar av vad detta Kina är.

Men en av de riktigt svåra frågorna är om Kuomintang ska våga formulera om sin Kina-politik. Framför allt unga medlemmar har krävt att partiet ska ta avstånd från 1992 års konsensus. Egentligen är 1992 års konsensus en efterhandskonstruktion. Innebörden är att det bara finns ett Kina och att Taiwan är en del av Kina. Men parterna gör olika tolkningar av vad detta Kina är.

En annan fråga som onekligen väcks är om Kuomintang har en förmåga att kritiskt granska sin egen historia, till exempel under den vita terrorn. När jag själv pratat med Kuomintang-medlemmar har de varit ytterst motvilliga att säga något kritiskt om den gamle diktatorn Chiang Kai-shek.

Efter valnederlaget höll Han Kuo-yu god min och förklarade att han nu skulle återgå till att vara borgmästare …

En omedelbar effekt av valet är att en procedur har dragit igång för att avsätta Han Kuo-yu som borgmästare i staden Kaohsiung. Efter valnederlaget höll Han Kuo-yu god min och förklarade att han nu skulle återgå till att vara borgmästare i en stad som inte bara är en av Taiwans största, utan också en stad med stor symbolisk betydelse för demokratirörelsen.

Av många uppfattades Han Kuo-yus agerande som ett svek. I november 2018 led liberala DPP ett rungande nederlag i lokalvalen, bland annat med resultatet att Han Kuo-yu blev borgmästare. Men redan efter några månader så flyttade han fokus från Kaohsiungs välstånd till att försöka vinna 2020 års presidentval.

Då gäller enkel majoritet för att avsätta borgmästaren, med ett valdeltagande på minst 25 procent.

I Taiwan finns en möjlighet att avsätta en borgmästare. Det ska i så fall ske i tre steg. 1. Minst en procent av väljarna måste ställa sig bakom ett upprop för att avsätta personen i fråga. 2. De som står bakom uppropet har sedan 60 dagar på sig för att samla in namn från tio procent av väljarkåren. 3. I ett tredje steg blir det ett slags förtroendeomröstning bland väljarna. Då gäller enkel majoritet för att avsätta borgmästaren, med ett valdeltagande på minst 25 procent.

Och det är 28650 personer som har ställt sig bakom uppropet för att avsätta Han Kuo-yu.

Det är steg ett som nu har genomförts. En procent av väljarna i Kaohsiung är 22800 personer. Och det är 28650 personer som har ställt sig bakom uppropet för att avsätta Han Kuo-yu.

Enligt Taiwans statliga nyhetsbyrå säger Han Kuo-yu att han respekterar folkets beslut, men att han nu tänker lägga all kraft på att hantera styrningen av Kaohsiung.

 

Publicerat av