Taiwan hanterar Coronaviruset: 14 dagars ”hemmasittande” om du kommer från Hubei

1992 års konsensus var en formulering som framstår som irrelevant för många i Taiwan. Och formuleringen gjordes för 28 år sedan.
Folkvimlet på en gata i Taipei. Personer från Taiwan som återvänder från Hubei i Kina får hålla sig hemma i två veckor.

När detta skrivs rapporteras om den femte personen i Taiwan som diagnostiseras med coronaviruset. En egen reflektion är att jag tror att taiwanesiska myndigheter har goda möjligheter att hantera detta.

En åtgärd som nu vidtas är att personer som återvänder till Taiwan från Wuhan eller andra delar av Hubei-provinsen i Kina åläggs att hålla sig hemma under 14 dagar. En person som bryter mot detta riskerar att bli satt i karantän, med polishjälp.

Personer som kommer från andra delar av Kina får en mer allmän uppmaning att hålla sig hemma så mycket som möjligt och att alltid bära ansiktsmask när de går ut. De uppmanas också att vara särskilt uppmärksamma på tecken på att de har drabbats av influensa. De kan också räkna med att få besök av myndighetspersoner, med uppgift att hålla smittspridningen i schack.

Taiwan har också lagt restriktioner på möjligheter för kineser att resa in i Taiwan. Undantag gäller för personer som sysslar med humanitärt arbete eller med just smittskyddsfrågor.

 

 

 

 

 

Publicerat av