Kina ber EU om hjälp – och sparkar på vårt demokratiska statsskick

Demonstration i Stockholm för Taiwans deltagande i WHO.

Kinas regeringschef Li Keqiang har pratat med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i telefon. Han bad uttryckligen EU att snabba på proceduren för att Kina ska kunna köpa medicinska produkter från EU, för att Kina effektivare ska kunna bekämpa corona-viruset.

Och då gäller givetvis att grundprincipen att hjälpa till så snabbt och så effektivt det över huvud taget går.

Å ena sidan är det ett nödläge för Kina. Och då gäller givetvis grundprincipen att hjälpa till så snabbt och så effektivt det över huvud taget går. Än så länge handlar det om att leverera produkter på kommersiella villkor. Men om det skulle krävas en ren hjälpinsats måste vi också vara öppna för det. Det ligger även i Sveriges och EU:s intresse. Så måste det vara. Om en avskyvärd diktatur drabbas av en naturkatastrof eller en smitta så ska vi hjälpa till, med syftet att hjälpa så många människor som möjligt. I det här fallet också att förhindra att smittan sprids över världen.

Regimen i Kina hör verkligen inte till dem som i alla lägen sätter folkhälsan främst.

Å andra sidan: Regimen i Kina hör verkligen inte till dem som i alla lägen sätter folkhälsan främst. Kina blockerar Taiwan från observstörsstatus i Världshälsoorganisationen WHO. Det är en ren politisk demonstration, där Kinas ledare struntar i att Taiwan har en sjukvård i världsklass.  Och när jag skrev om detta i NA i våras så fick jag och NA en officiell bannbulla från Kinas ambassad.

Det har nu nästan blivit rutin med olika typer av bannbullor från Kinas ambassad mot medier och andra som misshagar regimen. Det har gått så långt att Tidningstutgivarna kräver att den svenska regeringen reagerar mot Kinas agerande. Kina har också direkt lagt sig i den svenska mötesfriheten, på ett sätt som är fullständigt horribelt.

Ett spydigt tips till Kinas ambassad vore att den skulle ägna lite mindre tid åt att lägga sig i svensk tryckfrihet och svensk mötesfrihet och lite mer tid åt att kartlägga vilka resurser som fanns i Sverige, för att hjälpa till med en epidemi där det finns anledning för världssamfundet att samverka.

Kinas regering sparkar föraktfullt på Sveriges demokratiska statsskick och ber samtidigt om hjälp.

Det är klart att EU ska svara poistivt på Kinas begäran. Men EU får inte missa att påpeka hur Kinas agerande faktiskt skadar både relationerna med EU och det direkta arbetet för en bättre folkhälsa. Kinas regering sparkar föraktfullt på Sveriges demokratiska statsskick och ber samtidigt om hjälp.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman