Detta retar gallfeber på Peking: Taiwans blivande vice president till Washington

William Lai tillträder som Taiwans vice president i vår. På torsdag deltar han i National Prayer Breakfast i Washington. (AP Photo/Johnson Lai)

Taiwans högsta ledning, däribland president Tsai Ing-wen, kan ibland mellanlanda i USA på sina resor. Men att besöka huvudstaden Washington har ansetts vara tabu. Även USA erkänner Folkrepubliken Kina med villkoret att Taiwan är en del av Kina. Men i praktiken har Taiwan och USA en nära relation.

Formellt som privatperson, eftersom han inte har tillträtt sitt ämbete ännu.

På torsdag kommer William Lai, som valdes till vice president vid valet i januari, att resa till Washington. Formellt som privatperson, eftersom han inte har tillträtt sitt ämbete ännu. Men räkna med att detta kommer att leda till reaktioner i Peking!

National Prayer Breakfast har ägt rum sedan 1953. Det är något mycket mera än en bönestund. Det är en serie möten med 3 500 deltagare. Här deltar många kongressledamöter, diplomatiska kåren, affärsmän och även personer från administrationen i Washington. Utländska gäster är också där, bland annat brukar ledamöter från Europaparlamentet delta. Så även om det formellt är ett privat evenemang har det fått en officiell karaktär. Det är naturligtvis ett gyllene tillfälle för William Lai att knyta kontakter med inflytelserika personer i både USA och i andra länder.

När Donald Trump vunnit valet så ringde Tsai Ing-wen upp honom och gratulerade.

William Lais resa till Washington jämförs av kommentatorer med telefonsamtalet mellan president Tsai Ing-wen och Donald Trump hösten 2016. När Donald Trump vunnit valet så ringde Tsai Ing-wen upp honom och gratulerade. De pratade med varandra i ungefär tio minuter. Peking reagerade surt!

 

 

 

Publicerat av