En vanligtvis lågmäld utrikesminister blir förbannad!

Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu ger oftast intryck att vara en stillsam man. Han uttrycker sig försiktigt. Och för ett land som befinner sig i Taiwans mycket känsliga läge är finstämd diplomati ett måste.

… WHO verkar inte ens kunna hålla koll på hur många fall av personer som smittats av coronaviruset i Taiwan…

Men den som följer honom noterar nu att han har svårt att hålla inne med sin ilska mot Världhälsoorganisationen WHO. ”WHO, vad är det för fel med dig!”, utbrister han på Twitter. Världshälsoorganisationen trasslar in sig i olika beteckningar på Taiwan. Allt för att inte reta Kina. Och WHO verkar inte ens kunna hålla koll på hur många fall av personer som smittats av coronaviruset i Taiwan, trots att Taiwan har en väl fungerande sjukvård, rapporterar öppet om läget och dessutom har fria medier som domineras av rapporter om coronavirusets spridning.

På sociala medier ser jag personer som imponeras av bilderna på hur Kina bygger nya sjukhus på rekordtid. Det är precis den där bilden av handlingskraft som diktaturen i Kina vill sprida till omvärlden.

När kinesiska läkare anade faran beordrades de att hålla truten.

Men en genomgång av de kinesiska myndigheternas agerande ger en motsatt bild. Det första fallet noterades den 8 december. När kinesiska läkare anade faran beordrades de att hålla truten. Myndigheterna gav det lugnande beskedet att detta var ett virus som inte smittade mellan människor – och höll fast vid den linjen medan smittan spreds.

När det började spridas oroande uppgifter på sociala medier trädde den kinesiska censuren in och de som spred uppgifterna kunde råka ut för trakasserier från polisen sida. Mer om det kan du bland annat läsa här i tidningen Taipei Times.

Så tänk inte själv! Om du upptäcker en smittspridning så ska du inte tänka på människorna som smittas, utan på hur partiet vill hantera frågan.

Även Financial Times har skrivit om de kinesiska myndigheternas oförmåga att hantera smittan.

Det hela handlar om två väsentliga faktorer: 1. I Kina gäller det att inte göra något som misshagar ledningen. Så tänk inte själv! Om du upptäcker en smittspridning så ska du inte tänka på människorna som smittas, utan på hur partiet vill hantera frågan. 2. Det finns inga fria medier som kan granska vad makten sysslar med.

Kinas tafflighet och auktoritära styre smittar uppenbarligen av sig även på en så tung organisation som Världshälsoorganisationen. Taiwan ligger i Kinas omedelbara närhet och berörs därmed i hög grad av smittan. Därtill skulle Taiwan kunna hjälpa till, om landet bara tilläts att göra det. Så det är inte konstigt om Taiwans utrikesminister Joseph Wu ilsknar till.

 

 

 

 

Publicerat av