Taiwan blir observatör i organisation för religionsfrihet

På bilden: En katolsk mässa i Taipei. På initiativ av USA startas en organisation för religionsfrihet och Taiwan bjuds in att delta som observatör. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

I de flesta sammanhang är Taiwan uteslutet från multilateralt samarbete. Men på initiativ av USA:s utrikesminister Mike Pompeo startas nu en internationell organisation, med uppgift att slå vakt om religionsfrihet. Och Taiwan har bjudits in att delta i organisationens arbete som observatör. Inbjudan utfärdades av Sam Brownback, som är USA:s särskilde ambassadör för frågor som rör religionsfrihet.

Joanne Ou, talesperson för Taiwans utrikesdepartement, sade vid en presskonferens att USA gärna ser att Taiwan sprider sina demokratiska värderingar i regionen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo lanserade Religious Freedom Alliance (IRF Alliance) den 5 februari. Följande 26 länder har anslutit sig:

Albanien, Österrike, Bosnien-Herzegovina, Brasilien, Bulgarien, Colombia, Kroatien, Tjeckien, Estland,  Gambia, Georgien, Grekland, Ungern, Israel, Kosovo, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Senegal, Slovakien, Slovenien, Togo, Ukraina, och Storbritannien.

Publicerat av