Regler om choklad förenar Taiwan och Europa – och Kina startar ananas-krig

Taiwan inför nya regler för choklad, som synes vara anpassade efter EU:s regler.

Taiwan inför nya regler för vad som får kallas choklad. Från och med nästa år får det till exempel inte finnas mer än fem procent annat fett än kakaofett i en chokladbit.

… jag har svårt att tro att det är en tillfällighet att Taiwan inför en regel som är identisk med EU:s.

Jag har inte granskat detaljerna. Men jag har svårt att tro att det är en tillfällighet att Taiwan inför en regel som är identisk med EU:s. I EU pågick en kamp under årtionden mellan chokladfundamentalister på kontinenten och mer pragmatiska länder som Sverige. Till slut blev kompromissen: En chokladbit får innehålla annat fett än kakaofett. Men inte mer än fem procent.

Så chokladregler förenar nu Taiwan och Europa.

Och det är en händelse som ser ut som en tanke att det samtidigt pågår ett ananaskrig mellan Taiwan och Kina. Plötsligt fick Kinas tullmyndigheter för sig att ananas från Taiwan inte uppfyllde Kinas krav. Så all import av ananas från Taiwan till Kina stoppades. Det är få som tror något annat än att detta är ett sätt för Xi Jinpings regim att utdela ett nålstick mot Taiwans liberala regering.

… nu mobiliseras Taiwans vänner runt om i världen för att stödja Taiwans frihets-ananas.

Så nu mobiliseras Taiwans vänner runt om i världen för att stödja Taiwans frihets-ananas. Jag vet inte om det går att köpa via nätet för leverans till Sverige, men tipsa gärna mig i så fall.

Publicerat av