Myten om att Taiwan ”alltid” varit en del av Kina

 

1662 kom svensken Fredrik Coyet överens med den kinesiske fältherren och piratledaren Koxinga om att den holländska kolonin i Taiwan skulle kapitulera. Men det innebar inte att Taiwan blev en del av Kina.

 

Kinas officiella historieskrivning ser ut ungefär så här: År 1662 kapitulerade den holländska kolonin för den kinesiske fältherren Koxinga. Och sedan dess är Taiwan en oskiljaktig del av Kina.

Om det ändå vore så enkelt….  Här ska jag röra till den bilden:

Så på Taiwan bildades något som skulle kunnas betecknas som en Mingdynasti i miniatyr – en egen stat som drevs med viss framgång.

1. När fältherren Koxinga tog kontrollen över Taiwan grundade han i praktiken en egen taiwanesisk stat. På fastlandet jagades Mingdynastin bort från makten och Qingdynastin tog över. Så på Taiwan bildades något som skulle kunnas betecknas som en Mingdynasti i miniatyr – en egen stat som drevs med viss framgång.

2. 1683 tog i och för sig Qingdynastin kontroll över Taiwan. Men ön gjordes inte till en kinesisk provins. Taiwan sågs mest som en strategisk ö som riket behövde ha kontroll över – för att hindra att någon annan tog kontroll över den. Och framför allt: Taiwans ursprungsbefolkning skötte sig själv, utan någon kinesisk inblandning.

Stora delar av Taiwan betraktades alltså inte som kinesiskt territorium över huvud taget.

3. I december 1871 förliste ett fartyg utanför Taiwans kust. Fartyget kom från en av Ryukyuöarna som var när knutna till Japan (1879 blev de en del av Japan). 54 av dem som räddade sig till Taiwan blev massakrerade av krigare från en av Taiwans ursprungsbefolkningar. Japan svarade med att skicka en straffexpedition. Men innan denna straffexpedition skickades iväg tog Japan kontakt med det kinesiska hovet. Och Kina svarade i stort sett: ”Var så goda, det här är inte vårt område”. Stora delar av Taiwan betraktades alltså inte som kinesiskt territorium över huvud taget.

4. 1895 tvingades Kina lämna ifrån sig Taiwan efter ett krig med Japan. Men i Taiwan gjordes ett desperat försök att utropa Republiken Taiwan, för undgå japansk ockupation. Republiken krossades efter elva dagar, när japanska styrkor tog över ön.

Taiwan betraktades alltså inte som en del av Kina ens av Kinas kommunistiska parti vid den här tiden.

5. 1938 proklamerade Kinas kommunistiska parti att det ville bilda en antijapansk front tillsammans med bland annat de koreanska och taiwanesiska folken. Taiwan betraktades alltså inte som en del av Kina ens av Kinas kommunistiska parti vid den här tiden.

6. När de allierade ledarna träffades i Kairo 1943 inbjöds även Kinas dåvarande president Chiang Kai-shek. I Kairodeklarationen fick han igenom en skrivning om att Taiwan skulle överföras till Republiken Kina. Och så skedde också 1945.

7. Konfrontationen mellan den kinesiska staten och taiwaneser ledde till den massaker som kallas för 2:28-incidenten (28 februari 1947). Så det blev inget hjärtligt förhållande mellan Taiwan och Kina.

Så för att sammanfatta: Ja, Taiwan har utan tvekan en gemensam historia med Kina. Tidvis har delar av Taiwan varit en del av Kina. Men det är egentligen bara under några få år som Kina har kontrollerat hela Taiwan. Och Kina har historiskt inte ens varit särskilt intresserat av ön.

Nu är Taiwan en demokrati. Kina blir en allt hårdare diktatur som dessutom steg för steg kväver demokratin i Hongkong.

Det är dessutom ett land med stark protestkultur och ett levande civilt samhälle.

Och Taiwan är inte bara en demokrati. Det är dessutom ett land med stark protestkultur och ett levande civilt samhälle. Så den politiska kulturen i Taiwan utvecklas i en helt annan riktning än Kina. Så en förening mellan Kina och Taiwan skulle leda till våldsamma motsättningar.

För fyra år sedan träffade jag Peter Huang, mannen som höll i pistolen när en grupp oppositionella försökte mörda Taiwans blivande diktator Chiang Ching-kuo (Chiang Kai-sheks son). Han sade så här: Militärt kan Kina äta Taiwan. Men med ett starkt civilt samhälle kommer det att bli svårt för Kina att svälja den där munsbiten. Den kommer att bli svårsmält.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av