Taiwans påtagligt lugna svar på Kinas aggressivitet

President Tsai-Ing-wen skriver i en längre artikel i Foreign Affairs om försvaret av demokratin i Taiwan. (AP Photo/ Chiang Ying-ying)

Denna vecka firar Taiwan sin nationaldag. Eller rättare sagt: Republiken Kina firar sin nationaldag.

Så Republiken Kina finns där i bakgrunden i ett Taiwan som mer och mer identifierar sig som just Taiwan.

Den 10 oktober 1911 inleddes det uppror som ledde till att Kina omvandlades från kejsardöme till republik. Så Republiken Kina finns där i bakgrunden i ett Taiwan som mer och mer identifierar sig som just Taiwan. Och en tung del av denna identitet är demokratin.

Kinas kränkningar av Taiwans luftrum är nu så intensiva att de tränger igenom i det vanliga nyhetsflödet i svenska medier.

Hur ser då Taiwans svar ut? Ja, naturligtvis är Kinas aggressivitet oroväckande. Men samtidigt finns ett lugn och en kyla i Taiwans reaktion, till exempel i en längre artikel i tidningen Foreign Affairs, undertecknad av Taiwans president Tsai-Ing-wen.

men också att Taiwan inte kommer att föra någon äventyrlig utrikespolitik.

Hon pekar på Taiwans stora framgångar som liberal demokrati, inte minst när det gäller att bekämpa pandemin. Hon säger att Taiwan är berett att försvara sig, men också att Taiwan inte kommer att föra någon äventyrlig utrikespolitik. Alltså: Taiwan accepterar att vara en icke erkänd del av världssamfundet – och vill dessutom gärna ha dialog med Kina, vilket Kina vägrar.

I skuggan av detta har oppositionspartiet Kuomintang trasslat till det för sig. När Eric Chu valdes till ny ordförande i Kuomintang fick han ett gratulationsbrev från Kinas kommunistiska parti. Eric Chu förklarade att tidpunkten för när detta brev skickades var ett gemensamt beslut för Kuomintang och kommunistpartiet. Och så gick Eric Chu till angrepp mot det liberala DPP för att vara antikinesiskt och för att vilja ändra på status quo vid Taiwan-sundet.

Det är legitimt att det finns ett oppositionsparti som framhåller Taiwans historiska band med Kina.

Jag vill gärna understryka att Kuomintang har en roll att spela. Det är legitimt att det finns ett oppositionsparti som framhåller Taiwans historiska band med Kina. Men ju mer aggressivt Kina blir, desto svårare blir det för Kuomintang att balansera mellan att slå vakt om Taiwan som demokrati och att förespråka en framtida förening mellan Taiwan och Kina.

Den uppmärksamme läsaren noterar att jag inte använder ordet ”återförening”. För Folkrepubliken Kina har aldrig någonsin kontrollerat Taiwan. Och de historiska banden mellan Taiwan och Kina är svagare än vad många tror.

 

 

 

Publicerat av